Weekly News

Работен состанок со одговорните лица од институциите за заштита од шумски пожари и пожари на отворен простор

На 22.3.2019 (петок) во просториите на Подрачното одделение Прилеп при Дирекцијата за заштита и спасување, се одржа работен состанок со одговорните лица од институциите кои се ангажираат за заштита од шумски пожари и пожари на отворен простор.

22/03/2019

Состанок за превентивните и оперативните мерки за заштита и спасување од шумски пожари

Подрачното одделение -Велес при Дирекцијата за заштита и спасување на 19.3.2019 одржа состанок во врска со превентивните и оперативните мерки за заштита и спасување од шумски пожари и пожари на отворен простор, со сите релевантни структури од Градот Велес, Градско и Чашка.

19/03/2019

ДЗС со апел до сите кои работат или се движат на отворен простор да не палат огнови

Поради зачестените полски и шумски пожари деновиве, Дирекцијата за заштита и спасување упатува апел и предупредување до сите кои работат или се движат на отворен простор да не палат огнови. Апелот посебно се однесува на земјоделците кои интензивно се подготвуваат за пролетната сеидба и ги чистат...

18/03/2019

Гаснење на шумски пожар на отворен простор

Одделението за специјализирани услуги со воздухоплови при Дирекцијата за заштита и спасување, денес со два авиони е ангажирано да дејствува брзо во гаснење на шумски пожар на отворен простор во реонот на општина Лозово, во с.Ќосерели.
Дирекцијата за заштита и спасување упатува апел до сите...

01/03/2019

Обуката HOT-FIRE TRAINING MODUL A

Од 7-9 ноември 2018 година, во Центарот за обука во Сежана - Република Совенија, седум претставници од Територијалната противпожарна единица на Град Скопје, успешно ја завршија обуката HOT-FIRE TRAINING MODUL A.
Обуката е реализирана по барање на ТППЕ на Град Скопје, а во рамките на билате...

12/11/2018

Пожар помеѓу селото Смојмирово и Чифлик

Помеѓу село Смојмирово и село Чифлик, во петокот (12.октомври), избувна пожар од засега неутврдени причини.Иако пожарот беше локализиран, денес поради силен ветер продолжи  да се шири кон с. Смојмирово. Зафатена е голема шумска површина. На гаснењето на пожарот учествуваа околу 50 лица (екип...

13/10/2018

Авионите упатени на редовна проверка

Согласно позитивните законските прописи за воздухопловство во Република Македонија, од 23-30.9.2018 година, три пилоти беа на проверка на стручност во овластена тренинг организација сопственост на Авиалса Т-35 во Шпанија. Тоа е единствената овластена организација за обука на тип на авион АТ-802 F...

03/10/2018

Тактика на гаснење на шумски пожари со поддршка од хелихоптери

Од 24- 29.09.2018 година во Москва, Русија, се одржа обука на тема „Тактика на гаснење на шумски пожари со поддршка од хелихоптери“. На обуката како претставник од ДЗС присуствуваше, г-н Горан Андов.
Наставата на обуката беше реализирана теоретски и практично. Истата опфати:

03/10/2018

Обука Клиничката болница Аџибадем Систина-Скопје

Одделението за обука при Секторот за превенција, планирање и развој во Дирекцијата за заштита и спасување во рамките на Центарот за обука, а во соработка со овластените лица на Клиничката болница Аџибадем Систина-Скопје, ќе ја организира и спроведе обуката согласно Наставните планови и програми з...

01/10/2018

Обука на противпожарната единица на Макпетрол АД-Скопје РЕ Охрид

Одделението за обука при Секторот за превенција, планирање и развој во ДЗС,во рамки на Центарот за обука, на 26.9.2018 одржаа специјализирана обука на противпожарната единица на Макпетрол АД-Скопје РЕ Охрид со цел:
- запознавање со системот за заштита и спасување и местото и улогата на еди...

01/10/2018

ДЗС одржа тактичко показна вежба на Противпожарната единица на Макпетрол АД-Скопје РЕ Гостивар

     На 19 септември 2018 година од страна на Центарот за обука на Дирекцијата за заштита и спасување беше организирана Специјализирана обука со ТАКТИЧКО - ПОКАЗНА ВЕЖБА, на Противпожарната единица на Макпетрол АД-Скопје РЕ Гостивар, за евакуација на...

19/09/2018

Редовни тренажни летови на пилотите и превентивно извидување на територијата на Р.Македонија

Денес, на 14.08.2018 година во рамките на редовните активности на Дирекцијата за заштита и спасување, Одделението за специјализирани услуги со воздухоплови, и поддршка за гасење на пожари на отворен простор од воздух, спроведе редовни тренажни летови на пилотите, оддржување на оперативноста на во...

14/08/2018

Работен состанок со Националните паркови и резервати на Р.М

Денес, Директорот на Дирекцијата за заштита и спасување Аднан Џаферовски одржа конструктивен состанок со директорите на Националните паркови и резервати на РМ: ЈПИЗПП Јасен- Новица Зечевиќ, ЈУ Национален парк Маврово-Самир Ајдини, ЈУ Н.П. Пелистер-Амет Аџиу, ЈУ Н.П.Галичица Андон Бојаџи, ЈП Македонс...

25/07/2018

Владата на Република Македонија преку Дирекцијата за заштита и спасување понуди помош на Република Грција за справување со пожарите

Владата на Република Македонија е во постојан контакт со Владата на Република Грција поради пожарите кои се регистрирани во тој регион,посебно во областа на Атика, Атина. Според информациите од таму, во последното деноноќие беа регистрирани над 50 пожари.Во нив досега се повредени над 150 лица, а...

24/07/2018

Подготовка за сезоната на пожари

Во организација на Генералштабот на Армијата на РМ а во пресрет на периодот на зголемена опсаност од пожари, Дирекцијата за заштита и спасување на 11.07.2018 година учествуваше во извидување од воздух ( со Хеликоптер MI 17 ) на потенцијални реони со висок ризик за шумски пожари и објекти од посебно...

12/07/2018

Обука за просторни сили за пожари на отворен простор Старавина 2018

Со цел подобрување на противпожарната заштита во регионот на 16 и 17 Јуни Дирекцијата за заштита и спасување во улога на учесник и координатор, заедно со Планинарско Горскоспасителното друштво Ава Кота како организатор, ќе извршат обука на општинските просторни сили на Општина Новаци за одговор на п...

16/06/2018

Зајакнување на капацитетите за одговор при катастрофи

Дирекцијата за заштита и спасување на Република Македонија продолжува со активностите поврзани со зајакнување на капацитетите за одговор од катастрофи на Единиците на локалната самоуправа. Во таа насока, денес, на 12 јуни 2018 година, на општините Куманово, Гевгелија, Валандово, Битола и Кичево п...

12/06/2018

Теренска вежба за гасење шумски пожар на тешко пристапен терен "Балкан 2018".

На 26.04.2018 во Птолемаида, Република Грција, се одржа теренска вежба за гасење шумски пожар на тешко пристапен терен "Балкан 2018". 
Ова е прва активност во рамките на 4-латералната соработка во сферата на цивилната и противпожарната заштита по...

26/04/2018

Одржан работен состанок на Дирекцијата за заштита и спасување - Валандово

Одржан работен состанок на Дирекцијата за заштита и спасување - Валандово. На состанокот присуствуваа директорот на Дирекцијата, Аднан Џаферовски, претседателот на Советот на општина Валандово, Владимир Марков, како и сите останати надлежни субјекти од општината.

...

25/04/2018

Вежба за справување со пожар на отворен простор

На 13.04.2018 година, на местото викано "Рудине," над с. Пуста Брезница, Дирекцијата за заштита и спасување одржа вежба за справување со пожар на отворен простор. На вежбата учествуваа 2 тима за спасување од пожар, 2 авиони...

13/04/2018

Logo

За нас

Дирекцијата е формирана со законот за заштита и спасување
Со работа започна 16.05 2005 година
Дирекцијата е самостоен орган на државната управа
Настаната е со спојување на цивилната заштита од Министерството за одбрана и инспекцијата за заштита од пожари од Министерството за внатрешни работи.

Контакт информации

Адреса: ул. Васко Карангелески бр. 8
Тел.: 02 2 433 384
Факс.: 02 2 433 300
web site: www.dzs.gov.mk
e-mail: dzs@dzs.gov.mk
press@dzs.gov.mk

Останати контакт информации