Logo

12/05/2020

Примопредавање на помошта од медицинските резерви на ЕУ


Дирекцијата за заштита и спасување, во соработка со МВР,  Царинската управа и ЈП за државни патишта, го организираше и реализираше приемот на опремата - 10000 заштитни маски, од медицинските резерви (rescEU Stockpiling medical resources) на Европската Унија. Помошта е доставена од страна на претставници на Генералниот инспекторат за вонредни ситуации при МВР на Романија, како одговор на нашето барање помош до Европскиот Механизам за цивилна заштита, за справување со КОВИД-19.
На примопредавањето на помошта присуствуваа г-дин  Аднан Џафероски, директор на ДЗС и Н.Е. г-дин Виорел Станила, амбасадор на Романија во Северна  Македонија.

Logo

За нас

Дирекцијата е формирана со законот за заштита и спасување Со работа започна 16.05 2005 година Дирекцијата е самостоен орган на државната управа Настаната е со спојување на цивилната заштита од Министерството за одбрана и инспекцијата за заштита од пожари од Министерството за внатрешни работи

Контакт информации

Адреса: ул. Васко Карангелески бр. 8
Тел.: 02 2 433 384
Факс.: 02 2 433 300
web site: www.dzs.gov.mk
e-mail: dzs@dzs.gov.mk
press@dzs.gov.mk

Останати контакт информации