Logo

18/12/2020

Дирекцијата за заштита и спасување почна со уништувањето на 12.300 неексплодирани гранати, остатоци од Првата светска војна!


Денес, на воениот полигон Криволак, се спроведе акција за уништување на 1600 парчиња гранати, од вкупно 12.300 парчиња, најголема количина неексплодирани гранати пронајдени досега во РСМ, кои датираат од Првата светска војна.


Носител на оваа акција беше Дирекцијата за заштита и спасување, која преку своите пиротехничари се обврза да ги пронајде, отстрани, транспортира и уништи под безбедносни мерки и протоколи и да се грижи за зачувување на животната средина.


По овој повод, директорот на Дирекцијата за заштита и спасување, Д-р Беким Максути, им се обрати на учесниците: „Во овој контекст, задачата на Дирекцијата за заштита и спасување, согласно Законот за заштита и спасување од неексплодирани убојни средства и други експлозивни направи, вклучува пребарување, откривање, уништување на местото на настанот, доколку дозволуваат и условите, или нивниот транспорт до одредена локација, потоа нивната експлозија, што бара почитување на одредени безбедносни мерки “.


Заблагодарувајќи им се за работата на пиротехничарите, Директорот истакна: „Во оваа прилика, сакам да истакнам дека работата на нашите вработени е високо ценета и високо ценета. Затоа, Владата донесе одлука да награди 7 деминери на Дирекцијата за заштита и спасување со еднократна парична награда од 30000 денари, како резултат на нивната посебна заложба за откривање, отстранување и уништување на неексплодирани гранати. кои беа пронајдени на 27 октомври во близина на стадионот на град Битола “.


Тој исто така се заблагодари на соработката со Министерството за одбрана и Министерството за внатрешни работи како важен дел за реализација на оваа акција.
 „Би сакал да им се заблагодарам на претставниците на медиумите, кои со својот објективен пристап, професионално ги информираа граѓаните и овозможија овој настан да ја добие заслужената грижа“ – го заврши својот говор директорот на ДЗС, Д-р Беким Максути.

Видео

Logo

За нас

Дирекцијата е формирана со законот за заштита и спасување Со работа започна 16.05 2005 година Дирекцијата е самостоен орган на државната управа Настаната е со спојување на цивилната заштита од Министерството за одбрана и инспекцијата за заштита од пожари од Министерството за внатрешни работи

Контакт информации

Адреса: ул. Васко Карангелески бр. 8
Тел.: 02 2 433 384
Факс.: 02 2 433 300
web site: www.dzs.gov.mk
e-mail: dzs@dzs.gov.mk
press@dzs.gov.mk

Останати контакт информации