Weekly News

Курс на Механизмот за цивилна заштита на Европската унија, кој се одржа во Инсбрук

Претставник на Дирекцијата за заштита и спасување во периодот од 1-6.9.2019 година учествуваше на курс од Механизмот за цивилна заштита на Европската унија, кој се одржа во Инсбрук, Австрија. На курсот беа анализирани законските регулативи на Европската унија, начинот на комуникација и работа со...

12/09/2019

NICS теренска вежба во Р. Црна Гора - “NICS Montenegro 2019”

Во периодот од 12.09-14.09.2019 год., претставници на Дирекцијата за заштита и спасување учествуваат на наменска обука и ТТХ вежба за тимовите планирани за учество на претстојната NICS теренска вежба во Р. Црна Гора - “NICS Montenegro 2019”. Оваа обука е во рамките на проектот “...

12/09/2019

Најава за нестабилно време во наредниот период

Од денес попладне и во наредните денови нашето подрачје ќе биде под влијание на влажна и нестабилна воздушна маса која ќе услови локален дожд и грмежи. Во сабота на места процесите ќе бидат поинтензивни во форма на невреме со пороен дожд, засилен ветер и услови за појава на град Линк до УХМР:

...

06/09/2019

Меѓународна научно стручна конференција на тема: Зајакнување на безбедноста во Урбанизирани средини

Претставници од ДСЗ во периодот од 4-6 Септември 2019 учествуваа на Меѓународната научно стручна конференција на тема “Urban Security Enhancing Security in an Urbanized World” организирана од страна на Филозофскиот факултет- Скопје, Институтот за безбедност одбрана и мир- Скопје, Факу...

06/09/2019

О Д Л У К А за избор на кандидат по основ на вработување на определено време

 

Преземете го документот тука

 

 

12/08/2019

Изгубено лице на Пелистер

На 8.8.2019г. (четврток), во 13:35 ч. до Подрачното одделение-Битола при Дирекцијата за заштита и спасување, пристигна дојава за изгубено лице. Станува збор за странски државјанин, А.А.(25) од Холандија. Лицето се упатило од с. Нижополе кон Големо Езеро на Пелистер. По лоцирањето на изгубеното ли...

08/08/2019

Најава за топлотен бран и препораки

Дирекцијата за заштита и спасување, согласно најавите на УХМР ги информира граѓаните, дека под влијание на многу топла воздушна маса во наредните денови ќе има пораст на температурите на воздухот. Особено топло ќе биде од четврток до средината на наредната недела, ког...

05/08/2019

Ј А В Е Н О Г Л А С за вработување на 6 (шест) лица на определено време

Дирекција за заштита и спасуваење на Република Македонија,врз основа на членовите 22,23,24,25,26, и 27 од  Законот за работни односи (,,Службен весник на РМ,, бр. 167/15-пречистен текст, 27/16, 120/18), а во врска со член 22 ст. 1  од Законот за вработените во јавниот сектор (Службен ве...

01/08/2019

Пронајдена минофрлачка мина со калибар 75 мм од Прва светска војна

На ден 24.07.2019 година во 12:00 часот, пиротехничар од Дирекцијата за заштита и спасување - ПОЗС Битола подигна минофрлачка мина со калибар 75 мм од Прва светска војна, која се наоѓаше на туристичкото место Отешево, во близина на поранешниот хотел “Европа”.
Истата беше изваде...

25/07/2019

ЈАВЕН ОГЛАС БРОЈ – 98/2019

Врз основа на член 35 од Закон за административни службеници („Службен весник на Република Македонија” бр. 27/14, 199/14, 48/15, 154/15, 5/16, 142/16 и 11/18) и Уредбата за спроведување на постапката за вработување на административни службеници (&bdqu...

22/07/2019

Поддршка за управување со ефективен национален координативен механизам во врска со Зелениот климатски фонд

Претставник од Дирекцијата за заштита и спасување во периодот 12-13.07.2019 година,  учествуваше на настанот „Поддршка за управување со ефективен национален координативен механизам во врска со Зелениот климатски фонд“, организиран од страна на Кабинетот на Заменик-претседателот н...

22/07/2019

Интерактивно оперативна вежба за заштита и спасување "ЗАЕДНИЧКИ ОДГОВОР 2019"

На ден 19.07.2019(петок) година одржана е интерактивно оперативна вежба за заштита и спасување “ЗАЕДНИЧКИ ОДГОВОР 2019” во регионот на с. Миладиновци ,с. Петровец ,с. Бунарџик -индустриска зона- . Вежбата беше под организација и мониторинг на Центарот за обука на Дирекцијата за заштита и спасување...

19/07/2019

Рачна (офанзивна) бомба од Прва светска војна

На ден 18.07.2019 година во 11:45 часот, пиротехничар од ДЗС-ПОЗС Битола подигна рачна (офанзивна) бомба од Прва светска војна. Истата беше пронајдена во с. Штрбово кај Преспанско езеро, општина Ресен во приватно дворно место во помошна просторија. Бомбата е пренесена на безбедна локација во Бито...

18/07/2019

О Д Л У К А за избор на кандидат по основ на вработување на определено време

Врз основа на член 49 став 2 и 55 став 2 од Законот за организација и работа на органите на државната управа („Сл.весник на РМ„ бр.58/00,44/2002,82/08,167/10, и 51/11) и член 21 од Законот за работни односи ("Сл.весник на Р.М "бр.62/05, 106/08, 161/08, 114/09,130/09, 50/10,...

17/07/2019

О Д Л У К А за избор на кандидат по основ на вработување на определено време

Врз основа на член 49 став 2 и 55 став 2 од Законот за организација и работа на органите на државната управа ( „Сл.весник на РМ„ бр.58/00,44/2002,82/08,167/10, и 51/11) ) и член 21 од Законот за работни односи (" Сл.весник на Р.М "бр.62/05, 106/08, 161/08, 114/09,130/09, 50/...

17/07/2019

Отстранета неексплодирана рачна бомба

На 13.7.2019 (сабота), во 20ч, пиротехничар од Подрачното одделение Битола при Дирекцијата за заштита и спасување, од с.Брусник, општина Битола подигна неексплодирана рачна бомба (офанзивна) од Првата светска војна.Истата беше пренесена на безбедна локација.

13/07/2019

ДЗС прва на терен за санирање на штетите од невремето во Преспа

Во средата во попладневните часови се случи големо невреме во Преспанскиот регион, посебно Долна Преспа, која беше зафатена со силен ветер, дожд и град. Најстрашна беше состојбата во Авто кампот Крани, каде дрвја беа откорнати од корен, а некои беа паднати и врз камп приколки. Дирекцијата за заштит...

12/07/2019

ОГЛАС ЗА ВРАБОТУВАЊЕ НА ОПРЕДЕЛЕНО ВРЕМЕ

Дирекција за заштита и спасување на Република Македонија, врз основа на членовите 22,23,24,25,26, и 27 од Законот за работни односи („Службен весник на РМ„ бр. 167/15-пречистен текст, 27/16,120/18), а во врска со член 22 ст. 1 од Законот за вработените во јавниот сектор (Службе...

09/07/2019

Дигитализација на системот за управување со кризи

На 2.07.2019 год. на факултетот на ЈИЕ во Скопје, се одржа Научно-стручна тркалезна маса на тема: “Дигитализација на системот за управување со кризи” во склоп на проектот Next-generation Incident Command System (NICS), на која свое излагање за надлежностите на Дирекцијата за заштита и...

03/07/2019

Подигнати повеќе гранати од Првата Светска Војна

На ден 03.07.2019 година во 12:00 часот, пиротехничар од Дирекцијата за заштита и спасување, ПОЗС Битола од с. Црничани, општина Новаци во приватно дворно место подигна една артилериска граната 65 мм, пет артилериски гранати 75 мм и една артилериска граната 105 мм, сите од Прва светска војна. Ист...

03/07/2019

Logo

За нас

Дирекцијата е формирана со законот за заштита и спасување
Со работа започна 16.05 2005 година
Дирекцијата е самостоен орган на државната управа
Настаната е со спојување на цивилната заштита од Министерството за одбрана и инспекцијата за заштита од пожари од Министерството за внатрешни работи.

Контакт информации

Адреса: ул. Васко Карангелески бр. 8
Тел.: 02 2 433 384
Факс.: 02 2 433 300
web site: www.dzs.gov.mk
e-mail: dzs@dzs.gov.mk
press@dzs.gov.mk

Останати контакт информации