15/06/2024

18 години посветени во справување со природни непогоди и други несреќи

На ден 08.05.2023 г Дирекцијата за заштита и спасување го одбележи осумнастиот роденден, за овие години е посветена на одговорноста пред граѓаните и за својата улога и придонесот во општество, бидејќи само на таков начин се гради подобра иднина за следните генерации. Благодарност до сите институции со кои заедно соработувавме во справувањето со пожарите, до Армијата, Одбрана, МВР, тимовите на Дирекцијата, пожарникарите, претставници од Центарот за управување со кризи, доброволните друштва кои се клучен инструмент на ДЗС.

За ова година Значаен момент кој би сакал да го потенцирам е моментот на ангажирање на Републичките сили при заштита и спасување во пребарување и спасување за време на последиците од земјотресот во Република Турција, каде што ДЗС со своите 70 припадници од тимовите од различни градови беа ангажирани во градот Адијаман, додаде директорот  на ДЗС г-дин Bekim Maksuti.

За време на церемонија, директорот Максути им ги врачи плакетите и благодарниците на Републичките сили на Северна Македонија, кои беа ангажирани во пребарување и спасување од последиците по земјотресот во Република Турција во градот Адијаман.

May be an image of 1 person and text

May be an image of 5 people

May be an image of 15 people