Logo

23/05/2019

План за справување со мигрантска криза


Во рамките на веќе воспоставената соработка со Канцеларијата на ОБСЕ во Скопје, денес, г-дин Џафероски се сретна со госпоѓа Мариа ДеБенито Родригез и г-дин Идриз Ибрахими. Тие, во соработка  со сите релевантни институции, во име на ОБСЕ, работеа на изготвување сеопфатен План за справување со мигрантска криза.
Во изминатиот период, беа организирани повеќе работилници и се изготви предлог-верзија на Планот.
Гостите информираа дека сега Владата го превзема овој проект и формира работна група, која, врз база на веќе изготвениот материјал, треба да го донесе конечниот План. Во овој процес ОБСЕ ќе се појави во улога на набљудувач, но останува на располагање за се што е потребно, се до завршување на проектот.
Дирекцијата за заштита и спасување, како и досега, максумално ќе се ангажира во изработката на Планот за справување со мигрантска криза.

Logo

За нас

Дирекцијата е формирана со законот за заштита и спасување Со работа започна 16.05 2005 година Дирекцијата е самостоен орган на државната управа Настаната е со спојување на цивилната заштита од Министерството за одбрана и инспекцијата за заштита од пожари од Министерството за внатрешни работи

Контакт информации

Адреса: ул. Васко Карангелески бр. 8
Тел.: 02 2 433 384
Факс.: 02 2 433 300
web site: www.dzs.gov.mk
e-mail: dzs@dzs.gov.mk
press@dzs.gov.mk

Останати контакт информации