Logo

05/06/2019

Светскиот ден на животната средина


Денес, 5 јуни во повеќе од 100 земји, над 1.000000 жители го одбележуваат Светскиот ден на животната средина.
Одбележувањето на овој ден започна во 1972 година и прерасна во клучна алатка на ОН за инспирирање на позитивна акција за заштита на животната средина.
Дирекцијата за заштита и спасување и оваа година се приклучува кон одбележување на овој ден, со цел намалување на последиците од климатските промени во Македонија и светот и зголемување на улогата на младите луѓе во изнаоѓање решенија за нивно надминување.

Logo

За нас

Дирекцијата е формирана со законот за заштита и спасување Со работа започна 16.05 2005 година Дирекцијата е самостоен орган на државната управа Настаната е со спојување на цивилната заштита од Министерството за одбрана и инспекцијата за заштита од пожари од Министерството за внатрешни работи

Контакт информации

Адреса: ул. Васко Карангелески бр. 8
Тел.: 02 2 433 384
Факс.: 02 2 433 300
web site: www.dzs.gov.mk
e-mail: dzs@dzs.gov.mk
press@dzs.gov.mk

Останати контакт информации