Logo

17/06/2019

УХМР достави соопштение до Дирекцијата за заштита и спасување дека наредниот период се очекуваат поинтензивни врнежи од дожд


УХМР достави соопштение до Дирекцијата за заштита и спасување дека наредниот период се очекуваат поинтензивни врнежи од дожд, кои во попладневните часови може да бидат поројни. Оваа состојба се очекува да трае до четврток (20.6.2019), а, поради најавените високи температури не се исклучени и форми на невреме проследени со силен ветер и град. За таа цел, Дирекцијата за заштита и спасување ги известува сите подрачни одделенија за заштита и спасување и Единиците на локалната самоуправа за потребата од превземање на мерки и координирани активности во рамките на своите надлжности. ДЗС апелира до надлежните навреме да се проверат шахтите и одводите на критичните точки во градовите низ земјава, како и главните одводни канали, со цел успешно превенирање од можноста за поплавување.

Logo

За нас

Дирекцијата е формирана со законот за заштита и спасување Со работа започна 16.05 2005 година Дирекцијата е самостоен орган на државната управа Настаната е со спојување на цивилната заштита од Министерството за одбрана и инспекцијата за заштита од пожари од Министерството за внатрешни работи

Контакт информации

Адреса: ул. Васко Карангелески бр. 8
Тел.: 02 2 433 384
Факс.: 02 2 433 300
web site: www.dzs.gov.mk
e-mail: dzs@dzs.gov.mk
press@dzs.gov.mk

Останати контакт информации