Logo

25/07/2019

Пронајдена минофрлачка мина со калибар 75 мм од Прва светска војна


На ден 24.07.2019 година во 12:00 часот, пиротехничар од Дирекцијата за заштита и спасување - ПОЗС Битола подигна минофрлачка мина со калибар 75 мм од Прва светска војна, која се наоѓаше на туристичкото место Отешево, во близина на поранешниот хотел “Европа”.
Истата беше извадена од Преспанското езеро на длабочина од 20 цм покрај брегот и пренесена на безбедна локација во Битола.

Logo

За нас

Дирекцијата е формирана со законот за заштита и спасување Со работа започна 16.05 2005 година Дирекцијата е самостоен орган на државната управа Настаната е со спојување на цивилната заштита од Министерството за одбрана и инспекцијата за заштита од пожари од Министерството за внатрешни работи

Контакт информации

Адреса: ул. Васко Карангелески бр. 8
Тел.: 02 2 433 384
Факс.: 02 2 433 300
web site: www.dzs.gov.mk
e-mail: dzs@dzs.gov.mk
press@dzs.gov.mk

Останати контакт информации