Logo

Препораки за граѓаните кои живеат на повисоките места во зимски услови

Препораки за граѓаните кои живеат на повисоките места во зимски услови

  • Навремено да обезбедат доволни количини на храна и лекови за сопствените потреби.
  • Навремено да обезбедат доволно храна и неопходни лекови за домашните животни.
  • Да имаат обезбедено телефо...

    10/01/2019

Хуманитарна василичарска дружба „Сите под еден чадор“

Во понеделник 14. I 2019 г. со почеток од 16 ч, во Ресторан „Амбрела“ ќе се одржи Хуманитарна василичарска дружба под наслов „Сите под еден чадор“.
Настанот е организиран од страна на Филозофскиот факултет во Скопје и Дирекцијата за заштита и спасување на РМ.
...

10/01/2019

Бадник нека донесе среќа

Бадник нека донесе здравје, среќа, љубов, мир, топлина и хармонија во секое срце, секое семејство и секој дом.

06/01/2019

Апел: Неопходни мерки согласно временските услови

Дирекцијата за заштита и спасување и нејзините Подрачните единици будно ја следат состојбата со временските услови во целата земја.
Воедно, ДЗС апелира до сите Градоначалници и единици на Локалната самоуправа да ги превземаат сите неопходни мерки за расчистување на снегот и снежните наноси...

06/01/2019

Работна средба со директорот на Институтот за развој на заедницата (CDI), г-н Сретен Коцески

Уште на првиот работен ден во Новата 2019 година, директорот на Дирекцијата за заштита и спасување, г-н Аднан Џафероски оствари работна средба со директорот на Институтот за развој на заедницата (CDI), г-н Сретен Коцески.
Институтот веќе работи на програми и проекти за “Обука за прва...

03/01/2019

Среќни Новогодишни и Божиќни празници

Драги наши пријатели и соработници!
Во овој предновогодишен период исполнет со многу позитивна енергија, посакувам да верувате во своите вредности и во наредните 365 дена да работите на исполнување на Вашите соништа и да нижете успеси на сите полиња.
Ви посакувам среќни Новогодишни...

28/12/2018

Презентација за заштита и спасување од сите катастрофи во ОУ „Кирил и Методиј“

Денес, 27.12.2018 (четврток), тим на Дирекцијата за заштита и спасување беше во посета на ОУ “Кирил и Методиј”, во с.Страчинци, каде кај учениците од V одделение, одржа презентација за заштита и спасување од сите катастрофи.
Во склоп на Кампањата ”Намалување на заканите о...

27/12/2018

Дирекцијата се приклучува во акцијата за борба против аеро-загадувањето

Дирекцијата за заштита и спасување организирано се приклучува во акцијата за борба против аеро-загадувањето и заштитата на животната средина, согласно можностите и континуираната соработка со другите релевантни институции.
За таа цел во деновите до крајот на оваа година, ДЗС ќе работи во н...

27/12/2018

Нови вработувања во одделението за специјализирани услуги со воздухоплови во Дирекцијата за заштита и спасување

Во одделението за специјализирани услуги со воздухоплови вработени се Раководител на одделението, 4 пилоти и 2 механичари (еден со овластување Б1 и еден со овластување Б2)
Пилотите следната 2019 година ќе одат на преобука за Тип- АТ-802 А, во Италија и Шпанија.
Механичарите, исто та...

26/12/2018

Презентација за заштита од сите несреќи во ОУ „Мирче Ацев“

Денес, 26.12.2018 (среда), тим на Дирекцијата за заштита и спасување беше во посета на ОУ “Мирче Ацев”, во општина Ѓорче Петров, каде кај учениците од VI одделение, одржа презентација за заштита и спасување од сите катастрофи.
Во склоп на Кампањата ”Намалување на заканите...

26/12/2018

Соработка во областа на намалување на ризикот од катастрофи (DRR)

Од 17-19 декември 2018 година, во Загреб, преставници од Дирекцијата за заштита и спасување учествуваа во ИПА ДРАМ Работилница со цел вовед и размена на информации за активностите кои се спроведуваат во Република Хрватска и Босна и Херцеговина, во областа на намалување на ризикот од катастрофи (D...

25/12/2018

Работна посета на градот Краљево, Република Србија

Претставници од Подрачното Одделение за заштита и спасување Струмица, Црвен Крст Струмица, ЦУК Струмица и претставник од UNDP Скопје, во периодот од 16 до 18.12.2018 година  реализираа студиска, работна посета на градот Краљево, Република Србија.
    Оваа посета беше ор...

25/12/2018

Презентација за заштита од сите несреќи во ОУ “Ѓорче Петров”

Денес, 25.12.2018 ( вторник), тим на Дирекцијата за заштита и спасување беше во посета на ОУ “Ѓорче Петров”, каде кај учениците од V-одделение, одржа презентација за заштита и спасување од сите катастрофи.
Во склоп на Кампањата ”Намалување на заканите од поплави”, т...

25/12/2018

Кампања "Намалување на заканите од поплави"

Во склоп на кампањата "Намалување на заканите од поплави" денес 25.12.2018, тим од Дирекцијата за заштита и спасување на населението во централното градско подрачје му делеше флаери со цел подигање на јавната свест и препораки и совети за однесување при оваа катастрофа

25/12/2018

СОВЕТИ ЗА ГРАЃАНИТЕ

-    Не поклонувајте на децата и на останатите,  нешто од што би можеле да се повредат;
-    Секогаш бидете пример за своето дете, бидејќи децата петардите не ги доживуваат како опасни ако и вие ги користите;
-    Предупредете ги дец...

25/12/2018

Презентација за заштита од сите несреќи во ОУ “Димитар Поп Георгиев Беровски”

Денес, 24.12.2018 ( понеделник), тим на Дирекцијата за заштита и спасување беше во посета на ОУ “Димитар Поп Георгиев Беровски”, каде кај учениците од V-одделение, одржа презентација за заштита и спасување од сите катастрофи.
Во склоп на Кампањата ”Намалување на заканите...

24/12/2018

Одстранети две неексплодирани артилериски гранати

На ден 23.12.2018 година во 16 часот, пиротехничар од ДЗС од Подрачното одделение во Битола, подигна две неексплодирани артилериски гранати. Едната со калибар 75 mm, а другата со 105 mm. Гранатите беа пронајдени на патот помеѓу селата Брод и Сливица, општина Новаци од страна на граничната полициј...

23/12/2018

Презентација за заштита од сите несреќи во ОУ „Вера Циривири-Трена“

Денес, 21.12.2018 (петок), тим на Дирекцијата за заштита и спасување беше во посета на ОУ “Вера Циривири-Трена”, каде кај учениците од V-одделение, одржа презентација за заштита и спасување од сите катастрофи. Во склоп на Кампањата ”Намалување на заканите од поплави”, тимо...

21/12/2018

Свечен прием на Дирекцијата за заштита и спасување

Фото-Галерија од Свечениот прием на Дирекцијата за заштита и спасување во чест на соработниците и поддржувачите, за успешна реализација на проектите и активностите во 2018 година

21/12/2018

Неексплодирана артилериска граната 75 мм од Првата светска војна

На ден 21.12.2018 година (петок), во 13:35 часот пиротехничар од Подрачното одделение во Битола при Дирекцијата за заштита и спасување, од село Бучин, општина Крушево, подигна неексплодирана артилериска граната 75 мм од Првата светска војна.Истата е пренесена на безбедна локација во Битола.

21/12/2018

Logo

За нас

Дирекцијата е формирана со законот за заштита и спасување Со работа започна 16.05 2005 година Дирекцијата е самостоен орган на државната управа Настаната е со спојување на цивилната заштита од Министерството за одбрана и инспекцијата за заштита од пожари од Министерството за внатрешни работи

Контакт информации

Адреса: ул. Васко Карангелески бр. 8
Тел.: 02 2 433 384
Факс.: 02 2 433 300
web site: www.dzs.gov.mk
e-mail: dzs@dzs.gov.mk
press@dzs.gov.mk

Останати контакт информации