Logo

"Заштита од пожари" во ОУ"Страшо Пинџур.

Подрачното одделение Кавадарци при ДЗС, присуствуваше на показната вежба "Заштита од пожари" во ОУ"Страшо Пинџур.

21/12/2018

Меморандум за соработка со Комората за приватно обезбедување на РМ

Со цел најсоодветен одговор на безбедносните закани, хармонизација на активностите, градење взаемна доверба и координирана меѓу-институционална  соработка, денес, 21.12.2018 година(петок), Дирекцијата за заштита и спасување потпиша Меморандум за соработка со Комората за приватно обезбедување...

21/12/2018

Презентација за заштита од сите несреќи во ОУ „Јан Амос Коменски“

Денес, 20.12.2018 (четврток), тим на Дирекцијата за заштита и спасување беше во посета на ОУ “Јан Амос Коменски”, каде одржа презентација на учениците од V-одделение за заштита и спасување од сите катастрофи.
Паралелно со тоа, а во склоп на Кампањата”Намалување на заканит...

20/12/2018

Меѓународен ден на човековата солидарност

Денес е 20 декември, Меѓународниот ден на човековата солидарност, со кој треба да се прослави единството во различноста, да се подигне јавната свест за важноста на солидарноста, да се поттикне дебата за начините за промовирање на солидарноста и постигнување на целите за одржлив развој.
Обе...

20/12/2018

Презентација за заштита од сите несреќи во ОУ „Димитар Македонски“

Денес, тим на Дирекцијата за заштита и спасување беше во посета на ОУ “Димитар Македонски” во населба Лисиче, каде одржа презентација на учениците од V-одделение за заштита и спасување од сите катастрофи.
Паралелно со тоа, а во склоп на Кампањата”Намалување на заканите од...

19/12/2018

Презентација за справување со пожари на подрачја загадени со НУС

Од 17-19.12.2018 година, претставници од Подрачното одделение за заштита и спасување Струмица и од Одделението за меѓународна соработка, учествуваа на работилницата за управување со пожари во Југоисточна Европа, организирана под покровителство на ОБСЕ, на Глобалниот и на Регионалниот центар за мо...

19/12/2018

Кампања „Намалување на заканите од поплави“

Во склоп на кампањата "Намалување на заканите од поплави" денес Дирекцијата за заштита и спасување доби подршка и од Општина Гази Баба.
Со оглед дека с.Стајковци и Синѓелиќ пред две години беа ризични области зафатени со поплави, ДЗС најпрво одржа презентација на најмладите во ОУ...

17/12/2018

Работна средба со директор на Глобалниот Центар за мониторинг на пожари, со седиште во Фрајбург, Германија

Денес во Дирекцијата за заштита и спасување се одржа работна средба помеѓу директорот Џафероски и г-дин д-р Јохан Георг Голдамер, директор на Глобалниот Центар за мониторинг на пожари, со седиште во Фрајбург, Германија. На состанокот присуствуваше и проф.д-р Никола Николов, претседател на ПП Соју...

17/12/2018

Обиколка на инфрастуктурните објекти на ДЗС во Битола

Денес, директорот на Дирекцијата за заштита и спасување, г-н Аднан Џафероски, беше во обиколка на инфрастуктурните објекти на ДЗС во Битола, поточно во Обучниот центар, кој со години е руиниран, запуштен и нефункционален.
Планот на првиот човек на ДЗС е следната 2019 година е токму тој обј...

16/12/2018

100 години постоење на Филозофскиот факултет

По повод 16-ти декември, Денот на Филозофскиот факултет во Скопје и приближувањето кон чествувањето на големиот јубилеј во 2020 година - “100 години постоење на Филозофскиот факултет”, денес се доделуваа признанија на многумина кои придонесоа во издигнувањето на оваа институција.

...

15/12/2018

Интервју на директорот на Дирекција за заштита и спасување г-н Аднан Џафероски за 24info.mk

Безбедноста на граѓаните е најважна, импровизација во заштитата и спасувањето не смее да има

Интервју на директорот на Дирекција за заштита и спасување г-н Аднан Џафероски за 24info.mk можете да го видите ...

Кампања за „Намалување на заканите од поплави“

Галерија од штандот во Центар 14.12.2018 (петок) од Кампањата за "Намалување на заканите од поплави"

14/12/2018

Работилница со наслов „Изготвување на План за непредвидени ситуации“

Од 11.12.2018 до 12.12.2018 година во Хотелот Радика во Маврово се одржа работилница на Мисијата на ОБСЕ во Скопје и Европска Канцеларија за поддршка на азил EACO со наслов „Изготвување на План за непредвидени ситуации“.
Покрај претставници од Дирекцијата за заштита и спасување...

14/12/2018

Соработка со општина Бутел

Во знак на отпочнување на Кампањата за "Превенција на заканите од поплави" и   кампањата за "Подигнување на свеста и едуцирање на учениците во општинските училишта",  Дирекцијата за заштита и спасување започна соработка со општина Бутел.
Денес,13.12.2018...

13/12/2018

Презентација за заштита од сите несреќи во ОУ „11-Октомври“

Денес, тим од Дирекцијата за заштита и спасување одржа презентација за заштита од сите несреќи во ОУ „11-Октомври“ со цел едукација, информирање и подигнување на свеста за заштита и спасување  на учениците.
Дирекцијата за заштита и спасување континуирано ќе ги одржува овие...

12/12/2018

Презентација за заштита од сите несреќи во ОУ „Гоце Делчев“

Денес, 12.12.2018 тим од Дирекцијата за заштита и спасување одржа презентација за заштита од сите несреќи во ОУ " Гоце Делчев" со цел едукација, информирање и подигнување на свеста за заштита и спасување на учениците.

12/12/2018

СВЕТОТ ГО ОДБЕЛЕЖУВА СВЕТСКИОТ ДЕН НА ПЛАНИНАТА


Секоја година 11 декември се слави како Светски ден на планината, ден кој за Македонија како планинска земја е исклучително важен.
Планините покриваат околу 22 проценти од површината на земјата и 13 проценти од светската популација живее во овие предели. Дури 90 проценти од луѓето...

11/12/2018

Кампања за заштита од сите несреќи во основните и средните училишта

Паралелно со Кампањата за намалување на заканите од поплави, Дирекцијата за заштита и спасување континуирано води кампања за заштита од сите несреќи работејќи со најранливата категорија-децата во основните и средните училишта, преку спроведување едукација, информирање и подигнување на свеста за з...

11/12/2018

Kампања за „Намалување на заканите од поплави“

Дирекцијата за заштита и спасување од 1 Декември започна Kампања за „Намалување на заканите од поплави“  која ќе трае до месец Април  следната година. Истата е потпомогната од Град Скопје, скопските општини и општините низ цела Македонија.
Целта на оваа кампања е да ј...

11/12/2018

Работна средба со Н.Е. г-дин Мирослав Томан, амбасадор на Чешката Република во Македонија

На 10.12.2018 година, г-дин Аднан Џафероски оствари работна средба со Н.Е. г-дин Мирослав Томан, амбасадор на Чешката Република во Македонија.
На средбата се разговараше за можностите двете пријателски земји да отпочнат меѓусебна соработка во сферата на цивилната заштита, преку размена на...

10/12/2018

Logo

За нас

Дирекцијата е формирана со законот за заштита и спасување Со работа започна 16.05 2005 година Дирекцијата е самостоен орган на државната управа Настаната е со спојување на цивилната заштита од Министерството за одбрана и инспекцијата за заштита од пожари од Министерството за внатрешни работи

Контакт информации

Адреса: ул. Васко Карангелески бр. 8
Тел.: 02 2 433 384
Факс.: 02 2 433 300
web site: www.dzs.gov.mk
e-mail: dzs@dzs.gov.mk
press@dzs.gov.mk

Останати контакт информации