Logo

Меѓународен ден на човековите права

Денеска на глобално ниво се одбележува Меѓународниот ден на човековите права. На 10 декември 1948 година во Париз од страна на Генералното собрание на ОН е усвоена Универзалната декларација за човекови права.

Секој има право на живот, слобода и сигурност на личноста и сите луѓе се исти...

10/12/2018

Денес се чествува Свети Климент Охридски Чудотворец

Денес е 8 декември,денот кога се празнува Свети Климент Охридски.Тој се родил околу 840 година. Некои историчари сметаат дека се родил во Солун, а тоа го поврзуваат со фактот дека уште како млад бил повикан од Светите браќа Кирил и Методија во нивната мисија.
Подоцна, тој учествувал и во п...

08/12/2018

Отстранета Артилериска неексплодирана граната со калибар 75мм од Првата светска војна

На 8.12.2018 година (сабота), во 16:15 минути, пиротехничар од Подрачното одделение во Битола при Дирекцијата за заштита и спасување од приватна нива во с.Карамани, подигна Артилериска неексплодирана граната со калибар 75мм од Првата светска војна. Истата е пренесена на безбедна локација во Битол...

08/12/2018

Одлука за унапредување на административни службеници

Одлуката за унапредување на административни службеници можета да ја преземете тука

07/12/2018

Средба со вториот секретар во Амбасадата на Руската Федерација во РМ

На 5.12.2018 година, во Дирекцијата за заштита и спасување се одржа средба помеѓу директорот, г-дин Аднан Џафероски и вториот секретар во Амбасадата на Руската Федерација во РМ, г-дин Виктор Диакив. Се разговараше за досегашната, но и за можностите за унапредување на идната соработка во сферата н...

05/12/2018

Одбележување на 5 декември-Светски ден на волонтерството

 

Меѓународниот ден на волонтерите 5 декември се одбележува во целиот свет и оддава признание на солидарноста на волонтерите кои одговараат на повиците во кризни ситуации, секојдневно помагаат во спасување на животи и даваат поддршка на оние кои сакаат својот живот и понатаму да го...

05/12/2018

Одлуки за избор на пилоти

Одлука за избор на кандидат по основ на вработување на неопределно време.

За да го погледнете огласот преземете го ТУКА

05/12/2018

Средба со господин Станислас Мрозек, прв советник на Амбасадорот на Франција во РМ

Денес, 4.12.2018 година, во Дирекцијата за заштита и спасување, директорот Џафероски оствари средба со господин Станислас Мрозек, прв советник на Амбасадорот на Франција во РМ, и со господин Стефан Роперс, аташе за внатрешна безбедност во Француската Амбасада. На состанокот се разговараше за стру...

04/12/2018

3 декември Меѓународен ден на лицата со посебни потреби

Уште од 1992 година Генералното Собрание на Обединетите Нации го прогласи 3 декември како  Меѓународен ден на лицата со посебни потреби. Оттогаш секоја година се објавува тема која го одбележува овој ден. Оваа 2018 година таа тема гласи: „Оспособување на лицата со хендикеп и обезбедува...

03/12/2018

Денеска на 1-ви Декември во светот се одбележува Светскиот ден за борба против ХИВ/СИДА.

Секоја година на 1 декември,како во сите земји во светот, така и во Македонија, со сè поголеми  информативни кампањи за превентива и заштита се одбележува Светскиот ден за борба против ХИВ/Сида.
И покрај повеќе од триесетгодишната борба против оваа болест сидата и понатаму оста...

01/12/2018

Посета на тим од ITF (Enhancing Human Security) од Словенија

Во посета на Дирекцијата за заштита и спасување претстојуваше тим од организацијата ITF (Enhancing Human Security) од Словенија. Таа е воспоставена 1998 година од страна на Владата на Словенија, со иницијална цел да и се помогне на БиХ во имплементацијата на мировниот договор и во пост-конфликтна...

29/11/2018

Од Охридското езеро е извадена артилериска граната од 75mm

Утрово околу 06:30 часот, од водите на Охридското езеро е извадена артилериска граната 75mm од Првата Светска војна, со превземени безбедносни мерки.

Ангажиран беше нуркачот и пиротехнолог Милутин Секулоски тим лидер на тимот за заштита и спасување под вода од Дирекцијата за заштита и с...

29/11/2018

Меѓународен ден за елиминација на насилството врз жените

Осветлување на Владата на РМ во портокалова боја, дебати и работилници низ цела Македонија, се дел од активностите по повод 25 Ноември, Меѓународниот ден за елиминација на насилството врз жените и кампањата „16 дена активизам”.

„Слушни ме и мене“’ е годинаш...

25/11/2018

Интерен оглас за унапредување на административни службеници

Врз основа на член 30 став 3 и став 5, член 48 и член 49 од Законот за административни службеници („Службен весник на Република Македонија“ бр.27/14, 199/14, 48/15, 154/15, 5/16, 142/16 и 11/18) и Правилник за формата и содржината на интерниот оглас, начинот на поднесување на пријават...

23/11/2018

Работна средба во Дирекцијата за заштита и спасување

Денес, 23.11.2018 година (петок),  директорот  на Дирекцијата за заштита и спасување Аднан Џафероски имаше работна средба со проф.д-р Оливер Бакрески од Филозофскиот факултет, раководител на Институтот за безбедност, одбрана и мир, проф. Д-р Адмир Хаџипуниќ, проф.д-р Јасмин Ахиќ  и...

23/11/2018

Високи гости на вежбата Есенска бура-18 во Криволак

Денес 22.11.2018год, на Армискиот полигон Криволак,  Дирекцијата за заштита и спасување зема активно учество во заедничката вежба “Есенска бура-18”, преку згрижување на внатрешно расселени лица и подигнување на шаторска населба, покажувајќи го својот потенцијал за ефективно справ...

22/11/2018

Работилница за имплементација на NICS

На 19 и 20 ноември 2018 година во х.Београд, Струга, Дирекцијата за заштита и спасување учествуваше на Координативен состанок и Работилница на носечката група за имплементација на NICS. Носител на имплементацијата на проектот е Центарот за управување со кризи.
На Работилницата беше направе...

21/11/2018

Превентивни мерки за зимскиот период

Согласно Законот за заштита и спасување, Дирекцијата за заштита и спасување презема мерки и активности за превентивно делување и дејствување во зимски услови во наредниот период.

 За поуспешно справување со евентуалните природни непогоди и преземање на превентивни мерки и активност...

21/11/2018

Размена на експерти за ГИС

Од 4-9.11.2018, Дирекцијата за заштита и спасување учествуваше во размена на експерти за ГИС (Geographic Information System) во кампусот на CIMA-истражувачката фондација во Савона, Италија.
Георафскиот информациски систем (ГИС) е компјутерски систем за снимање, чување, проверка и прикажува...

20/11/2018

Показна теренска вежба "Есенска бура"

Овој четврток, 22.11.2018 година во 12 часот, во Криволак, Дирекцијата за заштита и спасување, ќе учествува во продолжението на показната теренска вежба "Есенска бура" која се одржа на 12-13.11.2018 година, во организација на АРМ.На вежбата ќе присуствуваат владини претставници, воени а...

20/11/2018

Logo

За нас

Дирекцијата е формирана со законот за заштита и спасување Со работа започна 16.05 2005 година Дирекцијата е самостоен орган на државната управа Настаната е со спојување на цивилната заштита од Министерството за одбрана и инспекцијата за заштита од пожари од Министерството за внатрешни работи

Контакт информации

Адреса: ул. Васко Карангелески бр. 8
Тел.: 02 2 433 384
Факс.: 02 2 433 300
web site: www.dzs.gov.mk
e-mail: dzs@dzs.gov.mk
press@dzs.gov.mk

Останати контакт информации