Logo

Работилница за рамка на национален одговор Скопје

Од 5-9 ноември 2018 година во Хотел Порта Аеродром, Дирекцијата за заштита и спасување активно беше вклучена во Работилница за рамка на национален одговор Скопје, Република Македонија.
За време на оваа работилница имаше повеќе сценарија со настани во нашата држава (епидемија со птичји грип...

20/11/2018

Вежба за пребарување и спасување при авионска несреќа

Денес, вторник (20.11.2018) на брегот на езерото Загорка, во општина Стара Загора, Бугарија, се реализираше практичнот дел од вежбата за пребарување и спасување при авионска несреќа и отстранување на последиците од истата.

На вежбата беа обработени следните настани: гасење пожар на дел...

20/11/2018

Дирекцијата за заштита и спасување спаси четири завеани лица во Битола

На 19.11.2018 година (понеделник) во 00.30 часот во Подрачното одделение Битола при Дирекцијата за заштита и спасување, од СВР Битола стигна известување дека 4 (четири) лица се завеани во обилниот снег во село Горно Ореово, поради неговото интензивно паѓање во текот на целиот ден
Веднаш по...

19/11/2018

Учество на вежба за пребаравање, спасување и справување со последиците во услови на авионски несреќи, во Бугарија

Претставници од Одделението за меѓународна соработка и од Одделението за специјализирани услуги со воздухоплови на ДЗС, на покана од Генералната Дирекција за противпожарна и цивилна заштита на населението при МВР на Република Бугарија, во период од 19-21 ноември 2018 година, ќе присуствуваат, во...

16/11/2018

Работилница од областа на стратешко планирање

Вработени од Дирекцијата за заштита и спасување, во СОЗР - Клуб на пратеници, денес 16.11.2018 год. учествуваат на Работилница од областа на стратешко планирање на тема: "Новините во процесот на стратешко планирање", во организација на Генералниот Секретаријат на Владата.

16/11/2018

Пополнување на тимови за брз одговор во рударски несреќи.

Потпишување на Договорите со дел од припадниците кои по извршениот избор на кандидати ќе бидат ангажирани во ТБО во рударски несреќи.

16/11/2018

Редовен работен состанок со сите надлежни задолжени субјекти околу организирање и функционирање на зимската служба 2018/2019

На ден 15.11.2018 година во 13 часот, во просториите на општина Битола, под покровителство на Дирекцијата за заштита и спасување ПОЗС-Битола се одржа редовен работен состанок со сите надлежни задолжени субјекти околу организирање и функционирање на зимската служба 2018/2019 на територијалните под...

15/11/2018

Завршни активности на вежбата “Есенска бура”-Криволак 2018

Дирекцијата за заштита и спасување која зема учество во вежбата “Есенска бура”-Криволак 2018 година, денес и официјално ја затвори истата.
Единицата на спeцијални задачи ЕЗС “Тигар” и армиските  “Волци” работеа на уништување на терористичка ќелија в...

13/11/2018

Учество во теренската вежба „Есенска бура“

Екипата на Дирекцијата за заштита и спасување е подготвена денес и утре (12 и 13 ноември 2018 година), во Криволак, да земе активно учество во теренската вежба „Есенска бура“ во организација на Армијата на РМ. За потребите на вежбата Дирeкцијата ќе изработи шаторска населба за згрижув...

12/11/2018

Крводарителска акција

Денес, понеделник (12.11.2018) вработените во Дирекција за заштита и спасување ја покажаа својата хумана страна, преку крводарителската акција што се спроведе во соработка со Општинската организација на Црвен крст-Кисела Вода и Институтот за трансфузиона медицина.
Акцијата се одржа од 10-1...

12/11/2018

Почнаа активностите на теренската вежба „Есенска бура“

Дирекцијата за заштита и спасување како учесник во вежбата "Есенска бура"-Криволак 2018, постави камп за внатрешно расселени лица

12/11/2018

Показна вежба во ОУ" Благој Кирков" - Велес

По повод 74 години од ослободување на Градот Велес, по иницијатива на Дирекцијата за заштита и спасување, општината Велес со ТППЕ  организираше показна вежба во ОУ" Благој Кирков" на тема: Евакуација при елементарни непогоди.Во склоп на вежбата беше презентирана и опремата која во...

08/11/2018

ДИРЕКТОРОТ НА ДИРЕКЦИЈА ЗА ЗАШТИТА И СПАСУВАЊЕ УЧЕСНИК НА ПАНЕЛ ДИСКУСИЈА ВО САРАЕВО

 

Денес, 8 ноември 2018 година, на Универзитетот за Криминалистика, криминологија и
сигурносни студии во Сараево се одржа Округла маса на тема: Управување со ризиците во
урбаните средини. На состанокот покрај научната и експертската фела од повеќе
високооб...

08/11/2018

Отстранети 6 (шест) парчиња неексплодирани убојни средства

На 7.11.2018 година (среда) во 11:15 часот, на локалниот пат Битола, с.Дихово, при изведба на градежни работи откриени се 6 (шест) парчиња неексплодирани убојни средства, при што веднаш е пријавено во СВР Битола од каде што е известена и Дирекцијата за заштита и спасување -ПОЗС Битола. Пиротехнич...

07/11/2018

37.регионален состанок на Иницијативата за подготвеност и превенција од катастрофи за земјите од Југоисточна Европа DPPI SEE

На првиот ден од одржувањето на 37. Регионален состанок на Иницијативата за подготвеност и превенција од катастрофи за земјите од ЈИЕ, се разговараше на следните теми: Информирање за статусот со потпишувањето на Договорот помеѓу државата домаќин Босна и Херцеговина и земјите членки на ДППИ ЈИЕ, с...

06/11/2018

Tеренска вежба „Есенска бура“

Дирекцијата за заштита и спасување на 12 и 13 ноември 2018 година, во Криволак ќе земе активно учество во теренската вежба „Есенска бура“ во организација на Армијата на РМ. За потребите на вежбата Дирeкцијата ќе изработи шаторска населба за згрижување на внатрешно раселени лица и евак...

05/11/2018

Отстранета неексплодирана артилериска граната

На 03.11.2018 година (среда) во 13.10 часот, во атарот на село Брод, општина Новаци, пиротехничарот Георги Стефанов подигна неексплодирана артилериска граната 155 мм, од Прва светска војна. Гранатата е пронајдена во приватна нива,и е откриена при изведба на земјоделски работи, при што веднаш е пр...

03/11/2018

Оглас за вработување во Дирекцијата за заштита и спасување

Дирекција за заштита и спасуваење на Република Македонија,врз основа на членовите 22,23,24,25,26, и 27 од  Законот за работни односи (,,Службен весник на РМ,, бр. 167/15-пречистен текст),  и Правилникот за систематизација на работните места на Дирекцијата за заштита и спасување бр.01-19...

02/11/2018

О Г Л А С ЗА ВРАБОТУВАЊЕ НА 13 (тринаесет) ЛИЦА НА ОПРЕДЕЛЕНО ВРЕМЕ

Дирекција за заштита и спасување на Република Македонија, врз основа на членовите 22, 23, 24, 25, 26, и 27 од  Законот за работни односи („Службен весник на РМ,“ бр. 167/15-пречис­тен текст), а во врска со член 23 став 1 алинеја 2 од Законот за вработените во јавниот сектор (...

01/11/2018

Работилница на Мисијата на ОБСЕ во Скопје и Европската канцеларија за поддршка на азил ЕАСО

На 18 и 19 октомври во х.Арка, Скопје, претставник од Дирекцијата за заштита и спасување учествуваше на третата работилница на Мисијата на ОБСЕ во Скопје и Европската канцеларија за поддршка на азил ЕАСО, за Изготвување на План за вонредни (непредвидени)  ситуации.
На Работилницата им...

31/10/2018

Logo

За нас

Дирекцијата е формирана со законот за заштита и спасување Со работа започна 16.05 2005 година Дирекцијата е самостоен орган на државната управа Настаната е со спојување на цивилната заштита од Министерството за одбрана и инспекцијата за заштита од пожари од Министерството за внатрешни работи

Контакт информации

Адреса: ул. Васко Карангелески бр. 8
Тел.: 02 2 433 384
Факс.: 02 2 433 300
web site: www.dzs.gov.mk
e-mail: dzs@dzs.gov.mk
press@dzs.gov.mk

Останати контакт информации