Logo

Дислоцирани мини од Втората светска војна


 Дирекцијата за заштита и спасување, на 11.10.2018 год. од локација кај спортската сала, блиску центарот во Крива Паланка, дислоцираше 4 парчиња минофрлачки мини од Втората светска војна, со калибар од 60мм.
Акцијата, по претходна дојава од страна на Полициската станица од опш...

12/10/2018

Менаџирање на стресот на работно место

Согласно обврските кои произлегуваат од потпишаниот Меморандум за соработка со Комората на психолози на ден 10.10.2018 се одржа еднодневна работилница на тема "Менаџирање на стресот на работно место како превенција за развој на посттрауматскиот стрес" -PTSD.
Предавач на оваа тема...

12/10/2018

ОГЛАС ЗА ВРАБОТУВАЊЕ НА ОПРЕДЕЛЕНО ВРЕМЕ

Дирекција за заштита и спасуваење на Република Македонија,врз основа на членовите 22,23,24,25,26, и 27 од  Законот за работни односи (,,Службен весник на РМ,, бр. 167/15-пречистен текст), а во врска со член 23 став 1 алинеја 2 од Законот за вработените во јавниот сектор(Службен весник на РМ...

10/10/2018

Европски ден на соработка

Со мотото "споделување на границите, растејќи поблиску" на ден 12ти октомври 2018 год. во Дојран ќе се одбележи Европскиот ден на соработката. Главната цел на Европскиот ден на соработката е подигнување на свеста кaј граѓаните за Европската територијална соработка. Настанот во нашата др...

10/10/2018

Меѓународна вежбовна активност за спасување од урнатини и поплави "Србија 2018"

На 7.10.2018година директорот на Дирекцијата за заштита и спасување г-н Аднан Џафероски,ги испрати припадниците на Републичките сили за заштита и спасување на меѓународна вежбовна активност за спасување од урнатини и поплави "Србија 2018" во Младеновац,Србија.ДЗС со сопствени средства и...

07/10/2018

Состанок со амбасадорот на Република Словачка во Република Македонија, г-н Хенрик Маркуш

Денес 4.10.2018 година, на состанок во Дирекцијата за заштита и спасување се сретнаа, директорот на оваа институција г-н Аднан Џафероски и амбасадорот на Република Словачка во Република Македонија, г-н Хенрик Маркуш.

Целта на состанокот беше отпочнување на билатерална соработка на Дирек...

04/10/2018

41.состанок на директори за цивилна заштита

На 27 и 28 септември 2018 година, директорот на Дирекцијата за заштита и спасување, г-дин Аднан Џафероски, присуствуваше на 41.состанок на директори за цивилна заштита на ЕУ, на Европската Економска Зона и на државите кандидати во Виена, Австрија.
Овој состанок секогаш претставува извонред...

28/09/2018

Дислоцирани 12 парчиња гранати од Првата светска војна

Дирекцијата за заштита и спасување, од локација кај новата пречистителна станица во Гевгелија, дислоцираше 12 парчиња гранати од Првата светска војна, со калибар од 105мм. Акцијата, по претходна дојава од страна на ЈКП "Гевгелија", ја спроведоа пиротехничарот и колегите од Подрачното од...

26/09/2018

Одржан состанок со управителите и вработените од овластените сервиси за сервисирање, испитување и одржување на противпожарна опрема

Директорот на Дирекцијата за заштита и спасување г-н Аднан Џафероски денес, заедно со своите соработници, , одржа состанок со управителите и вработените од овластените сервиси за сервисирање, испитување и одржување на противпожарна опрема. На состанокот се разговараше за актуелните проблеми со ко...

26/09/2018

41 состанок на Директорите за цивилна заштита на Европската Унија

Дирекцијата за заштита и спасување, претставувана од директорот г-н Аднан Џафероски и раководителот на одделението за меѓународна соработка  Валентина Атанасовска, ќе учествува на 41 состанок на Директорите за цивилна заштита на Европската  Унија за Европскиот економски регион и земјите...

24/09/2018

Дирекција за заштита и спасување на Република Македонија објавува оглас за вработување на 7 (седум) лица преку засновање на работен однос на определено време

Дирекција за заштита и спасуваење на Република Македонија,врз основа на членовите 22,23,24,25,26, и 27 од  Законот за работни односи (,,Службен весник на РМ,, бр. 167/15-пречистен текст), а во врска со член 23 став 1 алинеја 2 од Законот за вработените во јавниот сектор(Службен весник на РМ...

24/09/2018

Oбука во Пасау Германија

Тимот за справување со поплави  е подготвен да замине на обука во Пасау Германија, каде ќе ги ре-обнови своите знаења за употреба на пумпи со голем капацитет и бариери. Обуката трае од 24 до  28 септември, и, е во рамки на проектот ИПА поплави ЛОТ-2.

24/09/2018

Регионален семинар на тема „Правните аспекти на одбранбената поддршка на цивилните власти“

Од 16-21 септември 2018 година во Приштина, Косово се одржа регионален семинар на тема „Правните аспекти на одбранбената поддршка на цивилните власти“ организиран од страна на Амбасадата на САД, Канцеларија за безбедносна соработка. Претставник од Дирекцијата за заштита и спасување бе...

24/09/2018

Симулациска вежба - Сеопфатен одговор - Водно 2018

    Од 17-21 септември 2018 во Домот на АРМ, согласно програмата за Цивилно воената соработка (Civil Military Emergency Preparedness - CMEP) помеѓу Министерството за одбрана на Република Македонија и Инженерискиот корпус на Армијата на Соединетите Американски...

21/09/2018

Во рамките на програмата 333, одржан курс за спасување на повредени лица

Во рамките на програмата 333, под покровителство на Американската амбасада, успешно е завршен пет-дневниот курс за спасување повредени во кој свое учество зема и Дирекцијата за заштита и спасување. Курсот се одржа од 10-14 септември во просторот на касарната Чојлија Петровец . Целта на истиот е д...

21/09/2018

Симулација на вежба -“Сеопфатен одговор Водно 2018”

Од 17-21 септември 2018 во Домот на АРМ, согласно програмата за цивилно воена соработка CMEP помеѓу Министерството за одбрана и Инженерскиот корпус на Армијата на САД се одржа симулација на вежба-“Сеопфатен одговор Водно 2018” во која учество зема и Дирекцијата за заштита за спасување...

21/09/2018

Специјализирана обука со ТАКТИЧКО - ПОКАЗНА ВЕЖБА, на Противпожарната единица на Макпетрол АД-Скопје РЕ Гостивар

На 19 септември 2018 година од страна на Центарот за обука на Дирекцијата за заштита и спасување беше организирана Специјализирана обука со ТАКТИЧКО - ПОКАЗНА ВЕЖБА, на Противпожарната единица на Макпетрол АД-Скопје РЕ Гостивар, за евакуација на вработените и посетителите во случај на некотролира...

21/09/2018

Меморандум за соработка со Факултетот за безбедност

Дирекцијата за заштита и спасување, во насока на унапредување на меѓуинституционалната соработка, на 20.09.2018 година, потпиша Меморандум за соработка со Факултетот за безбедност при Униврзитетот "Св Климент Охридски"- Битола, со седиште во Идризово. Меморандумот го потпишаа господин А...

20/09/2018

Потпишан Меморандум за соработка со Факултетот за безбедност при Униврзитетот "Св Климент Охридски"- Битола

Дирекцијата за заштита и спасување, во насока на унапредување на меѓуинституционалната соработка, денес, 20.09.2018 година, потпиша Меморандум за соработка со Факултетот за безбедност при Униврзитетот "Св Климент Охридски"- Битола, со седиште во Идризово. Меморандумот го потпишаа господ...

20/09/2018

World Vision BIH и Министерството за сигурност на БИХ одржаа прва регионална конференција- “Сигурни училишта за сигурно детство”

Од 29-31 август 2018 во Сараево во соработка со World Vision BIH и Министерството за сигурност на БИХ се одржа првата регионална конференција- “Сигурни училишта за сигурно детство”, посветена на воспоставување и зајакнување на училишното опкружување во однос на ризиците од природни и...

19/09/2018

Logo

За нас

Дирекцијата е формирана со законот за заштита и спасување Со работа започна 16.05 2005 година Дирекцијата е самостоен орган на државната управа Настаната е со спојување на цивилната заштита од Министерството за одбрана и инспекцијата за заштита од пожари од Министерството за внатрешни работи

Контакт информации

Адреса: ул. Васко Карангелески бр. 8
Тел.: 02 2 433 384
Факс.: 02 2 433 300
web site: www.dzs.gov.mk
e-mail: dzs@dzs.gov.mk
press@dzs.gov.mk

Останати контакт информации