Logo

Втор работен ден од Peer Review

Вториот работен ден од Peer Review во Дирекцијата за заштита и спасување започна со состанокот со Националниот координатор на Националната стратегија за намалување ризици, Павле Трајанов

17/10/2018

Peer review скринингот продолжи со работен состанок со невладините меѓународни организации

Peer review скринингот продолжи со работен состанок со невладините меѓународни организации
(OBSЕ, LEGIS, DPPI, Црвен крст на РМ)

17/10/2018

Работен состанок на Секторот за заеднички работи

Работен состанок на Секторот за заеднички работи и одделенијата за правни работи, меѓународна соработка, односи со јавност и кабинетот на директорот

17/10/2018

Работен состанок на одделението за човечки ресурси

Работен состанок на одделението за човечки ресурси со тимот на Peer review скринингот во ДЗС

17/10/2018

Првиот ден од Peer Review Скринингот во Дирекцијата за заштита и спасување започна со Работилница на Секторот за превенција,планирање и развој.

Првиот ден од Peer Review Скринингот во Дирекцијата за заштита и спасување започна со Работилница на Секторот за превенција,планирање и развој.
Со теми и  дискусии во работилниците се преставија и раководителите на:
-Одделението за превенција и планирање при природни и други ка...

16/10/2018

Првиот работен ден на Peer Review скринингот во ДЗС беше заокружен со Состанокот на Секторот за материјално и техничко опремување и градежно техничко одржување на објекти

Првиот работен ден на Peer Review скринингот во ДЗС беше заокружен со Состанокот на Секторот за материјално и техничко опремување и градежно техничко одржување на објекти
На состанокот се вклучија и раководителите на одделенијата за недвижности,градежно техничко одржување на објекти,за тех...

16/10/2018

Скринингот во Дирекцијата за заштита и спасување отпочна денес

Скринингот што во Дирекцијата за заштита и спасување,  во период од 15-25 октомври ќе го спроведува тим од ЕУ и државите кандидатки,  отпочна денес,  со официјален состанок,  кој го отвори и го водеше господин Аднан Џафероски,  директор на Дирекцијата.

На состан...

15/10/2018

Peer review

е инструмент во рамките на Европскиот Механизам за цивилна заштита, кој го поддржува  интегрираниот пристап кон управувањето со вонредни ситуации, превенцијата од катастрофи, подготвеноста и одговорот.
Истовремено, тоа е политички механизам кој ги идентификува добрите практики и сфери...

12/10/2018

Дислоцирани мини од Втората светска војна


 Дирекцијата за заштита и спасување, на 11.10.2018 год. од локација кај спортската сала, блиску центарот во Крива Паланка, дислоцираше 4 парчиња минофрлачки мини од Втората светска војна, со калибар од 60мм.
Акцијата, по претходна дојава од страна на Полициската станица од опш...

12/10/2018

Менаџирање на стресот на работно место

Согласно обврските кои произлегуваат од потпишаниот Меморандум за соработка со Комората на психолози на ден 10.10.2018 се одржа еднодневна работилница на тема "Менаџирање на стресот на работно место како превенција за развој на посттрауматскиот стрес" -PTSD.
Предавач на оваа тема...

12/10/2018

ОГЛАС ЗА ВРАБОТУВАЊЕ НА ОПРЕДЕЛЕНО ВРЕМЕ

Дирекција за заштита и спасуваење на Република Македонија,врз основа на членовите 22,23,24,25,26, и 27 од  Законот за работни односи (,,Службен весник на РМ,, бр. 167/15-пречистен текст), а во врска со член 23 став 1 алинеја 2 од Законот за вработените во јавниот сектор(Службен весник на РМ...

10/10/2018

Европски ден на соработка

Со мотото "споделување на границите, растејќи поблиску" на ден 12ти октомври 2018 год. во Дојран ќе се одбележи Европскиот ден на соработката. Главната цел на Европскиот ден на соработката е подигнување на свеста кaј граѓаните за Европската територијална соработка. Настанот во нашата др...

10/10/2018

Меѓународна вежбовна активност за спасување од урнатини и поплави "Србија 2018"

На 7.10.2018година директорот на Дирекцијата за заштита и спасување г-н Аднан Џафероски,ги испрати припадниците на Републичките сили за заштита и спасување на меѓународна вежбовна активност за спасување од урнатини и поплави "Србија 2018" во Младеновац,Србија.ДЗС со сопствени средства и...

07/10/2018

Состанок со амбасадорот на Република Словачка во Република Македонија, г-н Хенрик Маркуш

Денес 4.10.2018 година, на состанок во Дирекцијата за заштита и спасување се сретнаа, директорот на оваа институција г-н Аднан Џафероски и амбасадорот на Република Словачка во Република Македонија, г-н Хенрик Маркуш.

Целта на состанокот беше отпочнување на билатерална соработка на Дирек...

04/10/2018

41.состанок на директори за цивилна заштита

На 27 и 28 септември 2018 година, директорот на Дирекцијата за заштита и спасување, г-дин Аднан Џафероски, присуствуваше на 41.состанок на директори за цивилна заштита на ЕУ, на Европската Економска Зона и на државите кандидати во Виена, Австрија.
Овој состанок секогаш претставува извонред...

28/09/2018

Дислоцирани 12 парчиња гранати од Првата светска војна

Дирекцијата за заштита и спасување, од локација кај новата пречистителна станица во Гевгелија, дислоцираше 12 парчиња гранати од Првата светска војна, со калибар од 105мм. Акцијата, по претходна дојава од страна на ЈКП "Гевгелија", ја спроведоа пиротехничарот и колегите од Подрачното од...

26/09/2018

Одржан состанок со управителите и вработените од овластените сервиси за сервисирање, испитување и одржување на противпожарна опрема

Директорот на Дирекцијата за заштита и спасување г-н Аднан Џафероски денес, заедно со своите соработници, , одржа состанок со управителите и вработените од овластените сервиси за сервисирање, испитување и одржување на противпожарна опрема. На состанокот се разговараше за актуелните проблеми со ко...

26/09/2018

41 состанок на Директорите за цивилна заштита на Европската Унија

Дирекцијата за заштита и спасување, претставувана од директорот г-н Аднан Џафероски и раководителот на одделението за меѓународна соработка  Валентина Атанасовска, ќе учествува на 41 состанок на Директорите за цивилна заштита на Европската  Унија за Европскиот економски регион и земјите...

24/09/2018

Дирекција за заштита и спасување на Република Македонија објавува оглас за вработување на 7 (седум) лица преку засновање на работен однос на определено време

Дирекција за заштита и спасуваење на Република Македонија,врз основа на членовите 22,23,24,25,26, и 27 од  Законот за работни односи (,,Службен весник на РМ,, бр. 167/15-пречистен текст), а во врска со член 23 став 1 алинеја 2 од Законот за вработените во јавниот сектор(Службен весник на РМ...

24/09/2018

Oбука во Пасау Германија

Тимот за справување со поплави  е подготвен да замине на обука во Пасау Германија, каде ќе ги ре-обнови своите знаења за употреба на пумпи со голем капацитет и бариери. Обуката трае од 24 до  28 септември, и, е во рамки на проектот ИПА поплави ЛОТ-2.

24/09/2018

Logo

За нас

Дирекцијата е формирана со законот за заштита и спасување Со работа започна 16.05 2005 година Дирекцијата е самостоен орган на државната управа Настаната е со спојување на цивилната заштита од Министерството за одбрана и инспекцијата за заштита од пожари од Министерството за внатрешни работи

Контакт информации

Адреса: ул. Васко Карангелески бр. 8
Тел.: 02 2 433 384
Факс.: 02 2 433 300
web site: www.dzs.gov.mk
e-mail: dzs@dzs.gov.mk
press@dzs.gov.mk

Останати контакт информации