Logo

ИПА Програма за превенција од поплави и управување со ризици од шумски пожари за замјите од Западен Балкан и Турција

ИПА Програма за превенција од поплави и управување со ризици од шумски пожари за замјите од Западен Балкан и Турција

Почетен настан во Северна Македонија

01/03/2021

Обука и вежба со Тимот за брз одговор за заштита и спасување на планина - Попова Шапка

Денес, во скијачкиот центар "Попова Шапка", се одржа обука и вежба за спасување од лавина. На предвидениот настан учествуваа Тимот за брз одговор за заштита и спасување на планина од ПОЗС – Тетово и вработени лица од Дирекцијата за заштита и спасување, предводени од директорот на...

25/02/2021

Ј А В Е Н О Г Л А С на определено време

Ј А В Е Н    О Г Л А С

за вработување на 34 (триесетичетири) лица во Дирекција за заштита и спасување на определено време до крајот на тековната фискална 2021 година

за огласот клини

22/02/2021

Внимание!

Снегот или мразот на коловозите претставува голем проблем за сите учесници во сообраќајот.

16/02/2021

Предавање на опрема за Територијалните Противпожарни Единици во состав на Републичките сили за заштита и спасување

На ден 05.02.2021, се вршеше предавање на опрема за Територијалните Противпожарни Единици во состав на Републичките сили за заштита и спасување  од страна на Дирекцијата за заштита и спасување.

Опремата е обезбедена од страна на ДЗС од средствата наменети за купување опрема за пожа...

05/02/2021

ЈАВЕН ПОВИК 2021

Врз основа на член 55став 2 од Законот за организација и работа на органите на државната управа ("Службен весник на РМ" бр.58/00, 44/2002, 82/08, 167/10 и 51/11), член 98 ст.3 од Законот за заштита и спасување („Сл. Весник на РМ“ бр. 36/2004, 49/2004, 86/2008, 124/10, 18/11,...

01/02/2021

Одлука по интерен оглас 01/2020 за унапредување на административен службеник во Дирекцијата за заштита и спасување

Презенација на опрема за зисмки услови

Денес во Охрид, зам. Директорот на Дирекцијата за заштита и спасување, Зулфикар Зејнула присуствуваше на презентацијата на опремата за спасување во зимски услови. Опремата беше обезбедена преку проектот „Нови можности за безбеден авантуристички туризам“ финансиран од Европската Унија...

27/01/2021

Добредојде за заменик директорот на Дирекцијата за заштита и спасување

Денеска директорот Беким Максути на Дирекцијата за заштита и спасување и официјално му честиташе за назначувањето за заменик директор на Дирекцијата за заштита и спасување на Зулфикар Зејнула, посакувајќи добредојде на новата функција.

20/01/2021

Хуманитарна помош од Република Чешка

Денес, преку Европскиот Механизам за цивилна заштита пристигна хуманитарна помош од Република Чешка, која се состоеше од: 108000 хируршки маски, 18000 маски тип FFP2/N95 и 5000 медицински наметки.
 
Да се биде пријател и партнер кога е најпотребно, значи несебично да споделуваш...

20/01/2021

Пакетчиња за децата по поводо новогодишните празници

По повод новогодишните празници, во име на Дирекцијата за заштита и спасување и на директорот г-дин Беким Максути денеска беа посетени и поделени пакетчиња за децата на семејствата кои загубија животи од водената стихија на 06 август 2016 година во Сингилиќ и Стајковци.

Целта на ова доб...

30/12/2020

Делење маски од страна на Дирекцијата за заштита и спасување

Денес припадници на Дирекцијата за заштита и спасување спроведоа акција за делење на  бесплатни заштитни маски и дезинфекциски средства за граѓаните во Скопје, Тетово и Куманово како превенција од пандемијата КОВИД-19.
 

 

29/12/2020

Интерен оглас за унапредување на административни службеници

Текстот на огласот можете да го преземете тука.

29/12/2020

Дирекцијата за заштита и спасување почна со уништувањето на 12.300 неексплодирани гранати, остатоци од Првата светска војна!

Денес, на воениот полигон Криволак, се спроведе акција за уништување на 1600 парчиња гранати, од вкупно 12.300 парчиња, најголема количина неексплодирани гранати пронајдени досега во РСМ, кои датираат од Првата светска војна.


Носител на оваа акција беше Дирекцијата за заштита и...

18/12/2020

Започна уништувањето на артилериските гранати од Првата Светска Војна пронајдени во Битола

Пиротехничарите на Дирекцијата за заштита и спасување заедно со пиротехничарите на МВР и АРСМ, денеска ја започнаа акцијата за уништување на неексплодираните убојни средства, артилериски гранати 75 мм пронајдени и отстранети од градот Битола кои датираат од Првата Светска Војна.

На...

15/12/2020

Презентација на опрема за спасување на планини

По повод „Светскиот ден на планината 2020г.“, Тимот за брз одговор за заштита и спасување на планини од ПОЗС Тетово при Дирекцијата за заштита и спасување презентираше дел од опремата за спасување на планини во Тетовското кале пред планинарските клубови од Северозападниот дел на Репуб...

13/12/2020

Средба со претставници ТВ Телма и пиротехничарите на Дирекцијата за заштита и спасување

Директорот г-дин Беким Максути, во Дирекцијата за заштита и спасување оствари средба со претставници од ТВ Телма и со пиротехничарите од Дирекцијата во врска со завршената активност за прибирање на неексплодираните убојни средства од централното градско подрачје во Битола.


...

11/12/2020

Состанок со претставниците на Амбасадата на Франција

Директорот Беким Максути денес се состана  со претставниците на Амбасадата на Франција во Северна Македонија, г-дин Станислас Мрозек, прв советник на Амбасадорот, г-дин Стефан Роперс,  аташе за внатрешна безбедност и г-ѓа Анита  Рамаданова, асистент на Аташето. На средбата се разго...

03/12/2020

Посета на локацијата во Битола од страна на директорот на Дирекцијата за заштита и спасување

На ден 02.12.2020 година, директорот на Дирекцијата за заштита и спасување  Д-р Беким Максути ја посети локацијата во Битола  каде е пронајден досега најголемиот арсенал на гранати на Балканот кои датираат од Првата Светска Војна. При посетата директорот Д-р Беким Максути пред медиумите...

02/12/2020

40 - регионален online состанок со земјите ЈИЕ-ДППИ ЈИЕ

На 02.12.2020 година, преку online платформата WebEx, се одржа 40. регионален состанок на Иницијативата за подготвеност и превенција од катастрофи за земјите од ЈИЕ-ДППИ ЈИЕ. Акцент беше ставен врз активностите на цивилната заштита во регионот, во справувањето со КОВИД-19 пандемијата и, при тоа н...

02/12/2020