Weekly News

О Д Л У К А за избор на кандидат по основ на вработување на определено време

Врз основа на член 49 став 2 и 55 став 2 од Законот за организација и работа на органите на државната управа („Сл.весник на РМ„ бр.58/00,44/2002,82/08,167/10, и 51/11) и член 21 од Законот за работни односи ("Сл.весник на Р.М "бр.62/05, 106/08, 161/08, 114/09,130/09, 50/10,...

17/07/2019

О Д Л У К А за избор на кандидат по основ на вработување на определено време

Врз основа на член 49 став 2 и 55 став 2 од Законот за организација и работа на органите на државната управа ( „Сл.весник на РМ„ бр.58/00,44/2002,82/08,167/10, и 51/11) ) и член 21 од Законот за работни односи (" Сл.весник на Р.М "бр.62/05, 106/08, 161/08, 114/09,130/09, 50/...

17/07/2019

Отстранета неексплодирана рачна бомба

На 13.7.2019 (сабота), во 20ч, пиротехничар од Подрачното одделение Битола при Дирекцијата за заштита и спасување, од с.Брусник, општина Битола подигна неексплодирана рачна бомба (офанзивна) од Првата светска војна.Истата беше пренесена на безбедна локација.

13/07/2019

ДЗС прва на терен за санирање на штетите од невремето во Преспа

Во средата во попладневните часови се случи големо невреме во Преспанскиот регион, посебно Долна Преспа, која беше зафатена со силен ветер, дожд и град. Најстрашна беше состојбата во Авто кампот Крани, каде дрвја беа откорнати од корен, а некои беа паднати и врз камп приколки. Дирекцијата за заштит...

12/07/2019

ОГЛАС ЗА ВРАБОТУВАЊЕ НА ОПРЕДЕЛЕНО ВРЕМЕ

Дирекција за заштита и спасување на Република Македонија, врз основа на членовите 22,23,24,25,26, и 27 од Законот за работни односи („Службен весник на РМ„ бр. 167/15-пречистен текст, 27/16,120/18), а во врска со член 22 ст. 1 од Законот за вработените во јавниот сектор (Службе...

09/07/2019

Дигитализација на системот за управување со кризи

На 2.07.2019 год. на факултетот на ЈИЕ во Скопје, се одржа Научно-стручна тркалезна маса на тема: “Дигитализација на системот за управување со кризи” во склоп на проектот Next-generation Incident Command System (NICS), на која свое излагање за надлежностите на Дирекцијата за заштита и...

03/07/2019

Подигнати повеќе гранати од Првата Светска Војна

На ден 03.07.2019 година во 12:00 часот, пиротехничар од Дирекцијата за заштита и спасување, ПОЗС Битола од с. Црничани, општина Новаци во приватно дворно место подигна една артилериска граната 65 мм, пет артилериски гранати 75 мм и една артилериска граната 105 мм, сите од Прва светска војна. Ист...

03/07/2019

Дигитализација на системот за управување со кризи

На 3.07.2019 год., директорот и заменик-директорот на Дирекцијата за заштита и спасување, г-дин Аднан Џафероски и г-дин Екрем Зендели заедно со дел од вработените присуствуваа на вториот ден од Научно-стручна тркалезна маса на тема: “Дигитализација на системот за управување со кризи”...

03/07/2019

Пронајдена Артилериска граната

На ден 02.07.2019 година во 10.15 часот од Битола во близина на новите градски гробишта од приватна нива, пиротехничар од ДЗС Битола подигна Артилериска граната со калибар 75 мм од Првата светска војна. Истата е пренесена на безбедна локација во Битола!

02/07/2019

Конференција за унапредување на правата на ЛГБТИ лица

На 27.06 и 28.06.2019 год. координаторката за еднакви можности на Дирекцијата за заштита и спасување присуствуваше на дводневната конференција за унапредување на правата на ЛГБТИ лицата. Конференцијата беше организирана од страна на Министерството за труд и социјална политика, со поддршка на Сове...

30/06/2019

Меѓународна вежба "Србија 2019"

На покана на Министерството за внатрешни работи на Република Србија, Дирекцијата за заштита и спасување, со тим од 10 припадници, специјализирани за спасување на вода со употреба на чамци, учествуваше на меѓународната вежба во сферата на справување со вонредни ситуации "Србија 2019".

28/06/2019

Меѓународна летна школа

Денес на Факултетот за криминалистика, криминологија и сигурносни студии во Сараево започна Меѓународната летна школа на која што директорот на Дирекцијата за заштита и спасување, г- н Аднан Џафероски имаше предавање на тема "Превенција од ризици во урбани средини".
Дирекцијата з...

24/06/2019

Меѓународен ден на јавните служби

На 23 јуни ОН го прославуваат Меѓународниот ден на јавните служби притоа нагласувајќи го развојот и придонесот на јавниот сервис, препознавајќи ја работата на јавните работници и бодрејќи ги младите луѓе да бараат работа во јавниот сектор.Од првата Церемонија на доделување награди во 2003, ОН доб...

23/06/2019

Отстранета граната со калибар 75мм

На 22.6.2019 во 10:15ч. пиротехничар од Подрачното одделение Битола при Дирекцијата за заштита и спасување беше подигната артилериска граната со калибар 75мм од Првата светска војна. Гранатата беше пронајдена во атарот на с.Лагово, општина Прилеп. Истата е безбедно пренесена на локација во Битола...

22/06/2019

Светски ден на бегалците

Светскиот ден на бегалците се одбележува на 20 јуни секоја година, а почетокот на неговото одбележување датира од 4 декември 2000 година.
Низ светот има близу 60 милиони принудно раселени лица, а дневно околу 43 000 луѓе бегаат од своите домови барајќи заштита надвор од територијата на сво...

20/06/2019

Преставниците од Дирекцијата за заштита и спасување Горан Андов и Никола Хаџи Стефанов учествуваа на работилница на IPA DRAM во Рим Италија

Од 10-12.06.2019 г. преставниците од Дирекцијата за заштита и спасување Горан Андов и Никола Хаџи Стефанов учествуваа на работилница на IPA DRAM во Рим Италија. На работилницата беше преставена ERRA за која имаше и обука.Електронскиот регионален ризичен атлас (ERRA) може да им обезбеди на земјите...

18/06/2019

УХМР достави соопштение до Дирекцијата за заштита и спасување дека наредниот период се очекуваат поинтензивни врнежи од дожд

УХМР достави соопштение до Дирекцијата за заштита и спасување дека наредниот период се очекуваат поинтензивни врнежи од дожд, кои во попладневните часови може да бидат поројни. Оваа состојба се очекува да трае до четврток (20.6.2019), а, поради најавените високи температури не се исклучени и форм...

17/06/2019

Отстранета минофрлачка мина 75мм

На ден 15.6.2019година во 17:45ч.пиротехничар од Подрачното одделение Битола при Дирекцијата за заштита и спасување подигна минофрлачка мина 75мм од Првата светска војна. Мината беше пронајдена во приватна нива во с.Алинци, општина Прилеп и е пренесена на безбедна локација.

15/06/2019

Посета на претставници наЈута Универзитетот од САД

На 10.06.2019 год. во посета на Дирекцијата за заштита и спасување присуствуваше деканот од Јута Универзитетот од САД, г-динот Џон Фишер, заедно со студенти како дел од работната посета на институциите во Р. Северна Македонија. Вработените во Дирекцијата низ презентации им го објаснија начинот на...

11/06/2019

Претставување на нацрт текстот на „Националната стратегија за развој на концептот за едно општество и интеркултурализмот во Република Северна Македонија“

На 3 јуни 2019г во Кавадарци се одржа петата јавна дискусија за претставување на нацрт текстот на „Националната стратегија за развој на концептот за едно општество и интеркултурализмот во Република Северна Македонија“.

На јавната дискусија покрај директорот на Дирекцијата за...

05/06/2019

Logo

За нас

Дирекцијата е формирана со законот за заштита и спасување
Со работа започна 16.05 2005 година
Дирекцијата е самостоен орган на државната управа
Настаната е со спојување на цивилната заштита од Министерството за одбрана и инспекцијата за заштита од пожари од Министерството за внатрешни работи.

Контакт информации

Адреса: ул. Васко Карангелески бр. 8
Тел.: 02 2 433 384
Факс.: 02 2 433 300
web site: www.dzs.gov.mk
e-mail: dzs@dzs.gov.mk
press@dzs.gov.mk

Останати контакт информации