Logo

Работна средба со Полковник Зоран Јанковиќ, шеф на Канцеларијата за врски на НАТО во Северна Македонија

Директорот на Дирекцијата за заштита и спасување, г-дин Аднан Џафероски, денес 25.10.2019 (петок) оствари работна средба со Полковник Зоран Јанковиќ, шеф на Канцеларијата за врски на НАТО во Северна Македонија. Ова е прва иницијална средба на која Полковникот Јанковиќ беше информиран за Дирекција...

25/10/2019

Состанок со првата механизирана пешадиска бригада

На ден 24.10.2019 (четврток) во просториите на Дирекцијата за заштита и спасување се одржа состанок помеѓу раководители на сектори и раководители на одделенија при Дирекцијата за заштита и спасување и Командата на Првата механизирана пешадиска бригада предводена од Командантот- Полковник Бесник Е...

24/10/2019

"Миран Богатај- денови на цивилна заштита" во Постојна, Р.Словенија

Од 17-19.10. 2019 г. на покана на директорот на Цивилната заштита на Р. Словенија, г-дин Дарко Бут, директорот на Дирекцијата за заштита и спасување г-дин Аднан Џафероски присуствуваше на "Миран Богатај- денови на цивилна заштита" во Постојна, Р.Словенија.
Целта на овој настан бе...

19/10/2019

Билатералната спогодба за заштита од природни катастрофи помеѓу Владата на РСМ и Советот на министри на Р. БиХ

На ден 15.10.2019 год. се одржаа вторите билатерални разговори помеѓу високи претставници на двете држави, во рамки на Билатералната спогодба за заштита од природни катастрофи, помеѓу Владата на РСМ и Советот на министри на Р. БиХ, потпишана во 2008 година во Скопје.
Од БиХ на разговорите...

16/10/2019

Ангажман на Тим за брз одговор за спасување на планина

На 13.10.2019 година во 12:00 часот добиена е информација од СВР Битола дека на планината Баба во непосредна близина на врвот Пелистер на надморска висина од 2600 метри е повреден планинар и е побарана помош за негово спасување. Веднаш е мобилизиран Тим за брз одговор...

15/10/2019

Меѓународна обука и вежба „Environment and Emergencies Training – Simulation Exercise“

Изминатава недела од 6-11 Октомври, 2019 год., во Скопје се одржа меѓународна обука и вежба „Environment and Emergencies Training – Simulation Exercise“ на која учествуваа 30 претставници од институциите во земјата и останати држ...

10/10/2019

43-ти состанок на Генерални директори на цивилна заштита во Хелсинки

Денес, 9.10.2019г.(среда), директорот на Дирекцијата за заштита и спасување, г-дин Аднан Џафероски со својот тим, присуствуваше на првиот дел од 43 состанок на Генерални директори на цивилна заштита во Хелсинки, Финска. На состанокот, земјите членки на Европската унија и земјите кандидати дискути...

09/10/2019

Меѓународна Nato - SPS вежба NICS - Montenegro 2019

Во периодот од 01.10 до 04.10.2019 Дирекција за заштита и спасување зема учество во меѓународната Nato - SPS вежба "NICS - Montenegro 2019" која се одржува во регионот на Подгорица и Даниловград во Република Црна Гора.
Вежбата е организирана и се спроведува од страна на NATO - SP...

02/10/2019

ЈАВЕН ОГЛАС за вработување на 1 (едно) лице

Дирекција за заштита и спасуваење на Република Македонија,врз основа на членовите 22,23,24,25,26, и 27 од  Законот за работни односи (,,Службен весник на РМ,, бр. 167/15-пречистен текст, 27/16, 120/18), а во врска со член 22 ст. 1  од Законот за вработените во јавниот сектор (Службен ве...

01/10/2019

Курс на Механизмот за цивилна заштита на Европската унија, кој се одржа во Инсбрук

Претставник на Дирекцијата за заштита и спасување во периодот од 1-6.9.2019 година учествуваше на курс од Механизмот за цивилна заштита на Европската унија, кој се одржа во Инсбрук, Австрија. На курсот беа анализирани законските регулативи на Европската унија, начинот на комуникација и работа со...

12/09/2019

NICS теренска вежба во Р. Црна Гора - “NICS Montenegro 2019”

Во периодот од 12.09-14.09.2019 год., претставници на Дирекцијата за заштита и спасување учествуваат на наменска обука и ТТХ вежба за тимовите планирани за учество на претстојната NICS теренска вежба во Р. Црна Гора - “NICS Montenegro 2019”. Оваа обука е во рамките на проектот “...

12/09/2019

Најава за нестабилно време во наредниот период

Од денес попладне и во наредните денови нашето подрачје ќе биде под влијание на влажна и нестабилна воздушна маса која ќе услови локален дожд и грмежи. Во сабота на места процесите ќе бидат поинтензивни во форма на невреме со пороен дожд, засилен ветер и услови за појава на град Линк до УХМР:

...

06/09/2019

Меѓународна научно стручна конференција на тема: Зајакнување на безбедноста во Урбанизирани средини

Претставници од ДСЗ во периодот од 4-6 Септември 2019 учествуваа на Меѓународната научно стручна конференција на тема “Urban Security Enhancing Security in an Urbanized World” организирана од страна на Филозофскиот факултет- Скопје, Институтот за безбедност одбрана и мир- Скопје, Факу...

06/09/2019

О Д Л У К А за избор на кандидат по основ на вработување на определено време

 

Преземете го документот тука

 

 

12/08/2019

Изгубено лице на Пелистер

На 8.8.2019г. (четврток), во 13:35 ч. до Подрачното одделение-Битола при Дирекцијата за заштита и спасување, пристигна дојава за изгубено лице. Станува збор за странски државјанин, А.А.(25) од Холандија. Лицето се упатило од с. Нижополе кон Големо Езеро на Пелистер. По лоцирањето на изгубеното ли...

08/08/2019

Најава за топлотен бран и препораки

Дирекцијата за заштита и спасување, согласно најавите на УХМР ги информира граѓаните, дека под влијание на многу топла воздушна маса во наредните денови ќе има пораст на температурите на воздухот. Особено топло ќе биде од четврток до средината на наредната недела, ког...

05/08/2019

Ј А В Е Н О Г Л А С за вработување на 6 (шест) лица на определено време

Дирекција за заштита и спасуваење на Република Македонија,врз основа на членовите 22,23,24,25,26, и 27 од  Законот за работни односи (,,Службен весник на РМ,, бр. 167/15-пречистен текст, 27/16, 120/18), а во врска со член 22 ст. 1  од Законот за вработените во јавниот сектор (Службен ве...

01/08/2019

Пронајдена минофрлачка мина со калибар 75 мм од Прва светска војна

На ден 24.07.2019 година во 12:00 часот, пиротехничар од Дирекцијата за заштита и спасување - ПОЗС Битола подигна минофрлачка мина со калибар 75 мм од Прва светска војна, која се наоѓаше на туристичкото место Отешево, во близина на поранешниот хотел “Европа”.
Истата беше изваде...

25/07/2019

ЈАВЕН ОГЛАС БРОЈ – 98/2019

Врз основа на член 35 од Закон за административни службеници („Службен весник на Република Македонија” бр. 27/14, 199/14, 48/15, 154/15, 5/16, 142/16 и 11/18) и Уредбата за спроведување на постапката за вработување на административни службеници (&bdqu...

22/07/2019

Поддршка за управување со ефективен национален координативен механизам во врска со Зелениот климатски фонд

Претставник од Дирекцијата за заштита и спасување во периодот 12-13.07.2019 година,  учествуваше на настанот „Поддршка за управување со ефективен национален координативен механизам во врска со Зелениот климатски фонд“, организиран од страна на Кабинетот на Заменик-претседателот н...

22/07/2019

Logo

За нас

Дирекцијата е формирана со законот за заштита и спасување Со работа започна 16.05 2005 година Дирекцијата е самостоен орган на државната управа Настаната е со спојување на цивилната заштита од Министерството за одбрана и инспекцијата за заштита од пожари од Министерството за внатрешни работи

Контакт информации

Адреса: ул. Васко Карангелески бр. 8
Тел.: 02 2 433 384
Факс.: 02 2 433 300
web site: www.dzs.gov.mk
e-mail: dzs@dzs.gov.mk
press@dzs.gov.mk

Останати контакт информации