Logo

Учество на Дирекцијата за заштита и спасување по повод посетата на папата Франциск

По повод посетата на Неговата Светост, папата Франциск во Република Северна Македонија на 6 и 7. мај 2019 година, Дирекцијата за заштита и спасување со конкретни обврски и задачи од Владата зема учество во овој голем настан. ДЗС по барање на МНР, изготви План за евакуација, според Законот за зашт...

08/05/2019

Семинар на тема: „Планирање,подготовка и координација на итна евакуација“

На 16 и 17 Април, 2019 година вработените од Дирекцијата за заштита и спасување, Асим Селмани и Горан Андов учествуваа на семинар во Белград, Република Србија на тема: „Планирање,подготовка и координација на итна евакуација“. На семинарот активно учество земаа сите земји од регионот:...

24/04/2019

Пронајдена бомба со италијанско потекло од Втората светска војна

На ден 22.04.2019 година, пиротехничар од Подрачно одделение Тетово при Дирекцијата за заштита и спасување интервенираше во отстранување на неексплодирана рачна бомба со италијанско потекло од Втората светска војна. Бомбата е пронајдена на брегот на Дебарско езеро и истата е отстранета од лице ме...

23/04/2019

Обука на пожарникарите од ТППЕ за спасување од сообраќајни незгоди

Согласно соработката помеѓу Дирекцијата за заштита и спасување и ДПТУ „АРМОР ПЛУС“ ДОО увоз-извоз, во рамките на Центарот за обука спроведена е обука на пожарникарите од ТППЕ во Републиката за користење на хидрауличен апарат за спасување од сообраќајни незгоди. Обуката беше одржана на...

19/04/2019

Семинар на тема „Управување и координација на безбедносниот сектор во Република Северна Македонија“

Претставници од Дирекцијата за заштита и спасување учествуваа на семинар на тема: „Управување и координација на безбедносниот сектор во Република Северна Македонија“, на 17 и 18 Април 2019 година, во Домот на Армијата во Скопје. Семинарот е наменет за вработените во органи на државнат...

19/04/2019

Пронајдена неексплодирана тромблонска мина

На ден 15.04.2019 година извршена е интервенција од страна на пиротехничарот Садик Рустеми од ДЗС - Тетово од 14:30 до 17:00 часот во С. Бозовце, Тетово, по претходно телефонско пријавување од страна на МВР и Кримтехника – Тетово. Пронајдена е неексплодирана тромблонска мина и истата направ...

16/04/2019

Отворена дводневната обука за учесниците од ТППЕ за користење на хидрауличен алат за спасување од сообраќајни незгоди

На ден 16.04.2019 година, Директорот на Дирекцијата за заштита и спасување, г-динот Аднан Џафероски, ги поздрави присутните и ја отвори дводневната обука за учесниците од ТППЕ за користење на хидрауличен алат за спасување од сообраќајни незгоди во Република Северна Македонија. Оваа обука се спров...

16/04/2019

Интензивни тренинзи на тимот за подводно деминирање

Пиротехнолози од тимот за подводно деминирање на Дирекцијата за заштита и спасување на Република Северна Македонија  на повеќе локации во Охридското Езеро изведуваат интензивни тренинзи во нуркање.

Кондиционите нуркања на тимот се редовни активности, а со цел спремност на нуркачите...

08/04/2019

Средба со Јапонската амбасадорка Н.Е.Кеико Ханеда

Првиот човек на Дирекцијата за заштита и спасување, Г-н Аднан Џафероски, денес, четврток 4.4.2019 г. Во официјална посета во Дирекцијата, ја прими јапонската амбасадорка, Н.Е.Кеико Ханеда, запознавајќи ја со работата на ДЗС и разговараше за можна идна меѓу-институционална соработка и проекти...

04/04/2019

Пронајдено Неексплодирано убојно средство - Рачен ракетен фрлач - зола

На ден 02.04.2019 година, извршена е интервенција по телефонско известување од страна на Кримтехника при МВР Тетово. Интервенцијата е извршена од страна на пиротехничарот Садик Рустеми од Тетово во времето од 17:30 часот до 19:00 часот во населбата „Теќе“ во поранешните простории на &...

02/04/2019

Работна посета во ЕВН за зајакнување на меѓуинституционалната соработка

Директорот на Дирекцијата за заштита и спасување, г-н Аднан Џафероски, со своите соработници, во вторникот 2.4.2019 г.беше на работна посета во EVN, каде разговараше за отпочнување на меѓуинституционална соработка меѓу овие две институции.ДЗС има опточнато многу проекти кои планира да ги реалзиир...

02/04/2019

Забрана за движење во шума и шумско земјиште од 00:00 до 24:00 часот. Забраната започнува да важи од 29.03.2019 година

Поради појавата на шумски пожари а врз основа на член 57 став (3) од Законот за шумите („Сл.весник на РМ“ бр.64/09, 24/11, 53/11, 25/13, 79/13, 147/13, 43/14, 160/14, 33/15 ,44/15, 147/15, 7/16, и 39/16) се воведува забрана за движење во шума и шумско земјиште од 00:00 до 24:00 часот. Забраната запо...

29/03/2019

Пронајдена артилериска граната од Првата светска војна

На 23.3.2019 во 15.40 ч. пиротехничар од Подрачното одделение Битола при Дирекцијата за заштита и спасување, од приватна нива на локалниот пат Битола-Могила, подигна артилериска граната 155мм од Првата светска војна. Истата е пренесена на безбедна локација во Битола.

23/03/2019

Пронајдена артилериска граната 75мм од Првата светска војна

На 23.3.2019 (сабота) во 10.15ч. пиротехничар од Подрачното одделение Битола при Дирекцијата за заштита и спасување од приватно дворно место во с.Лажец, општина Битола, подигна артилериска граната 75мм од Првата светска војна. По подигнувањето гранатата беше пренесена на безбедна локација во Бито...

23/03/2019

Учество на ДЗС на редовните билатерални разговори помеѓу НАТО и Република Северна Македонија

Дирекцијата за заштита и спасување, на 21 и 22 март 2019 година, учествуваше на редовните билатерални разговори помеѓу НАТО и Република Северна Македонија, за процената на планирањето и ревидирањето на партнерските цели, ПАРП. Овој процес има за цел промовирање на напредокот на силите и капацитет...

22/03/2019

Пронајдена Артилериска граната

На ден 21.3.2019 година во 15:15ч. при вршење ископ за поставување на брана, пронајдена е артилериска граната, во реонот помеѓу селата Мегленци и Арматуш,општина Новаци. Истата беше подигната од пиротехничар од Битола при Дирекцијата за заштита и спасување. Гранатата е пренесена на безбедна локац...

21/03/2019

Работилница за напреден систем за превенција и рано откривање на шумски пожари

Претставници од Дирекцијата за заштита и спасување присуствуваа на работилница која е дел од проектот ASPires, а кој се однесува на напреден систем за превенција и рано откривање на шумските пожари. Развивање на нов модел на информациски системи за рано откривање, следење и предвидување на шумски...

21/03/2019

Работилница на тема „Женско лидерство во областа на безбедноста во Република Македонија“

Претставници од Дирекција за заштита и спасување учествуваа на работилница на тема „Женско лидерство во областа на безбедноста во Република Македонија“ на Факултетот за безбедност-Скопје. На работилницата учество земаа претставници на академската заедница и од институциите од безбедно...

21/03/2019

Работен состанок за заштита од шумски пожари и пожари на отворен простор

На 21.3.2019 година (четврток) во 13.00ч. во просториите на општина Битола се одржа работен состанок со одговорните лица од институциите кои се ангажираат за заштита од шумски пожари и пожари на отворен простор.

21/03/2019

Работен состанок со сите надлежни субјекти за заштитата од пожари

На 21 март 2019 година во организација на ПОЗС Кичево се одржа работен состанок со сите надлежни субјекти за заштитата од пожари. Активно учество и максимален придонес во дискусијата дадоа сите чинители на заштитата и спасувањето на територијата на општина Кичево. Дирекцијата ја презентираше стан...

21/03/2019

Logo

За нас

Дирекцијата е формирана со законот за заштита и спасување Со работа започна 16.05 2005 година Дирекцијата е самостоен орган на државната управа Настаната е со спојување на цивилната заштита од Министерството за одбрана и инспекцијата за заштита од пожари од Министерството за внатрешни работи

Контакт информации

Адреса: ул. Васко Карангелески бр. 8
Тел.: 02 2 433 384
Факс.: 02 2 433 300
web site: www.dzs.gov.mk
e-mail: dzs@dzs.gov.mk
press@dzs.gov.mk

Останати контакт информации