Logo

Посета на претставници наЈута Универзитетот од САД

На 10.06.2019 год. во посета на Дирекцијата за заштита и спасување присуствуваше деканот од Јута Универзитетот од САД, г-динот Џон Фишер, заедно со студенти како дел од работната посета на институциите во Р. Северна Македонија. Вработените во Дирекцијата низ презентации им го објаснија начинот на...

11/06/2019

Претставување на нацрт текстот на „Националната стратегија за развој на концептот за едно општество и интеркултурализмот во Република Северна Македонија“

На 3 јуни 2019г во Кавадарци се одржа петата јавна дискусија за претставување на нацрт текстот на „Националната стратегија за развој на концептот за едно општество и интеркултурализмот во Република Северна Македонија“.

На јавната дискусија покрај директорот на Дирекцијата за...

05/06/2019

Светскиот ден на животната средина

Денес, 5 јуни во повеќе од 100 земји, над 1.000000 жители го одбележуваат Светскиот ден на животната средина.
Одбележувањето на овој ден започна во 1972 година и прерасна во клучна алатка на ОН за инспирирање на позитивна акција за заштита на животната средина.
Дирекцијата за заштит...

05/06/2019

Состанок на Работната група за развој на проекти во организација на ДППИ ЈИЕ

На 27.05.2019 год., во Загреб, Р. Хрватска се одржа првиот состанок на Работната група за развој на проекти во организација на ДППИ ЈИЕ, на кој како претставник за меѓународна соработка од Дирекцијата за заштита и спасување учествуваше Милена Петроски. На тој состанок присуствуваа 17 експерти од...

30/05/2019

Работилница на тема Континуирано унапредување на воените капацитети, системот за заштита и спасување и системот за управување со кризи

Во период од 20-23.05.2019 година се одржа работилница во делот на цивилно - воена соработка (CMEP) под покровителство на Соединетите Американски Држави - (инженериски корпус на Армијата на САД) на тема Континуирано унапредување на воените капацитети, системот за заштита и спасување и системот за...

30/05/2019

Донаторски Состанок на Бордот на советници од ИТФ - „Установа за зајакнување на човековата безбедност’’

Како резултат на поканата од страна на Бордот на советници  од ИТФ -  Установата за зајакнување на човековата безбедност, присуствувавме со  учество на претставник на 42  от состанокот.
На состанокот претходеше подготвителна средба од Амбасадата на Република Северна Мак...

28/05/2019

Работилница на тема: „Родова перспектива во намалување на ризици од катастрофи“

На 22.05.2019 година, претставници од Дирекцијата за заштита и спасување присуствуваа на работилница на тема: „Родова перспектива во намалување на ризици од катастрофи“, организирана од страна на Центарот за управување со кризи во склоп на проектот „ИПА ДРАМ“ во кој се вкл...

23/05/2019

План за справување со мигрантска криза

Во рамките на веќе воспоставената соработка со Канцеларијата на ОБСЕ во Скопје, денес, г-дин Џафероски се сретна со госпоѓа Мариа ДеБенито Родригез и г-дин Идриз Ибрахими. Тие, во соработка  со сите релевантни институции, во име на ОБСЕ, работеа на изготвување сеопфатен План за справување со...

23/05/2019

г-н Аднан Џафероски одржа работен состанок

Денеска на 23.5.2019 г.(четврток), директорот на Дирекцијата за заштита и спасување, г-н Аднан Џафероски одржа работен состанок со претседателот на Здружението на еколошко образование за осовременување на образовниот процес,ЗЕОООП, г-ѓа Александра Петровска.Целта на средбата беше подобрување на с...

23/05/2019

Тактичко-показна вежба за заштита и спасување ВИТАЧЕВО 2019

На ден 22.5.2019 год. во организација на ЈП "Национални шуми во соработка со  Центарот за обука при Дирекцијата за заштита и спасување се одржа обука ,тренинг и вежба на просторните сили на ЈП "Национални шуми" со употреба на специјализираните возила "great wall" 4x4...

22/05/2019

Средба со невладината организација Fire Aid International од Велика Британија

Директорот Аднан Џафероски денес, во својот Кабинет, се сретна со г-н Симон Роули од невладината организација Fire Aid International од Велика Британија, која се занимава со професионални обуки за заштита и спасување од пожари на отворен простор и во урбани средини. Исто така, обезбедува и соодве...

21/05/2019

Посета на претставници на проектот на EU-Erasmus+

Во работна посета на Дирекцијата за заштита и спасување, денес престојуваа претставници од универзитетите кои се вклучено во проектот  на EU-Erasmus+, насловен како Knowledge for resilient society K-FORCE, и тоа: проф. д-р Властимир Радоњанин, професор на Факултетот за технички науки при Уни...

17/05/2019

14 роденден на Дирекцијата за заштита и спасување

Со особена чест и достоинство, вработените, денес го одбележаа Денот на формирањето на Дирекцијата за заштита и спасување. Заштитата и спасувањето на луѓето, животната средина, материјалните добра, природните богатства, животинскиот и растителниот свет и културното наследство од природни непогоди...

16/05/2019

Обраќање на Директорот г-дин Аднан Џафероски по повод 14 роденден на Дирекцијата за заштита и спасување (ВИДЕО)

Обраќање на Директорот г-дин Аднан Џафероски по повод 14 роденден на Дирекцијата за заштита и спасување.

16/05/2019

Едукативно предавање со цел запознавање на учениците со работата на Дирекцијата за заштита и спасување

На ден 15.5.2019 година вработени од Пoдрачното одделение за заштита и спасување при ДЗС Крива Паланка, на барање од Наставниот кадар на ОУ "Јоаким Крчовски" одржаа едукативно предавање со цел запознавање на учениците со работата на Дирекцијата за заштита и спасување.

15/05/2019

Подготовки за тактичко-показна вежба за заштита и спасување ВИТАЧЕВО 2019

На ден 15.05.2019 екипа од Центарот на обука на ДЗС И претставници од менаџментот на ЈП МАКЕДОНСКИ ШУМИ одржаа работна средба и подготовки во Кавадарци по повод организирањето и спроведувањето на тактичко-показна вежба за заштита и спасување ВИТАЧЕВО 2019, притоа е извршено командирско извидување...

15/05/2019

Работен состанок во Здружената оперативна команда

Денес, 10.05.2019 година, Директорот на Дирекцијата за заштита и спасување г-дин Аднан Џафероски  со своите соработници на покана на бригадниот Генерал Орце Јордев, одржаа состанок во Здружената оперативна команда. На состанокот се дискутираше за идните планови и активности помеѓу ДЗС и АРМ,...

10/05/2019

Учество на Дирекцијата за заштита и спасување по повод посетата на папата Франциск

По повод посетата на Неговата Светост, папата Франциск во Република Северна Македонија на 6 и 7. мај 2019 година, Дирекцијата за заштита и спасување со конкретни обврски и задачи од Владата зема учество во овој голем настан. ДЗС по барање на МНР, изготви План за евакуација, според Законот за зашт...

08/05/2019

Семинар на тема: „Планирање,подготовка и координација на итна евакуација“

На 16 и 17 Април, 2019 година вработените од Дирекцијата за заштита и спасување, Асим Селмани и Горан Андов учествуваа на семинар во Белград, Република Србија на тема: „Планирање,подготовка и координација на итна евакуација“. На семинарот активно учество земаа сите земји од регионот:...

24/04/2019

Пронајдена бомба со италијанско потекло од Втората светска војна

На ден 22.04.2019 година, пиротехничар од Подрачно одделение Тетово при Дирекцијата за заштита и спасување интервенираше во отстранување на неексплодирана рачна бомба со италијанско потекло од Втората светска војна. Бомбата е пронајдена на брегот на Дебарско езеро и истата е отстранета од лице ме...

23/04/2019

Logo

За нас

Дирекцијата е формирана со законот за заштита и спасување Со работа започна 16.05 2005 година Дирекцијата е самостоен орган на државната управа Настаната е со спојување на цивилната заштита од Министерството за одбрана и инспекцијата за заштита од пожари од Министерството за внатрешни работи

Контакт информации

Адреса: ул. Васко Карангелески бр. 8
Тел.: 02 2 433 384
Факс.: 02 2 433 300
web site: www.dzs.gov.mk
e-mail: dzs@dzs.gov.mk
press@dzs.gov.mk

Останати контакт информации