Logo

Пронајдени НУС

-  На 13.02.2019 год. во с. Лескоец, охридско,  при рушење на стара куќа, во темелите е пронајдена артилериска граната од 75mm од I Светска војна и 2 запалки за артилериска граната. Истите се подигнати од пиротехничар од ПОЗС Кичево и се привремено одложени во прирачан магацин.

<...

18/02/2019

3-ти состанок на директорите на цивилна заштита на ЕУ

Делегација од Дирекцијата за заштита и спасување, предводена од директорот, г-дин Аднан Џафероски, во период од 11-13 февруари 2019 година, учествуваше на 3-тиот состанок на директорите на цивилна заштита на ЕУ, партнерските и Медитеранските држави, што се одржа во Барселона. Целта на состанокот...

12/02/2019

Подигна артилериска граната 75 мм од Првата светска војна

На ден 12.2.2019 год. во 13:10 часот од с. Кукуречани, општина Битола, пиротехничар од Дирекцијата за заштита и спасување Битола, подигна артилериска граната 75 мм од Првата светска војна. Гранатата беше пронајдена во дворно место при изведба на земјоделски работи.

Дирекцијата и понатам...

12/02/2019

Меѓуресорски работен состанок

Во просториите на Дирекцијата за заштита и спасување се одржа меѓуресорски работен состанок помеѓу Дирекцијата, Министерството за Одбрана, Министерството за внатрешни работи и Министерството за здравство на тема: Спроведување на мерки и активности за заштита од неексплодирани убојни средства и др...

06/02/2019

Работен состанок со УХМР и АД Водостопанство

Денеска во Дирекцијата за заштита и спасување се одржа договорен работен состанок заедно со УХМР и АД Водостопанство. На овој состанок се разговараше за соработка при преземање на превентивни активности во делот на превенција од можни поплави.

05/02/2019

Доделени дидактички материјали во детската градинка „25 Мај“

Денес, на 5.02.2019, директорот на Дирекција за заштита и спасување, г-дин Аднан Џафероски, деканот на Филозофскиот факултет проф. др. Ратко Дуев и градоначалникот на општина Гази Баба, г-дин Борче Георгиевски во детската градинка “25 Мај” во општина Гази Баба доделија дидактички мате...

05/02/2019

Ј А В Е Н О Г Л А С за вработување на 10 (десет) лица

Дирекција за заштита и спасување на Република Македонија, врз основа на членовите 22,23,24,25,26, и 27 од  Законот за работни односи (,,Службен весник на РМ,, бр. 167/15-пречистен текст, 27/16, 120/18), а во врска со член 22 ст. 1  од Законот за вработените во јавниот сектор (Службен ве...

04/02/2019

Ј А В Е Н О Г Л А С за вработување на 3 (три) лица

Дирекција за заштита и спасуваење на Република Македонија,врз основа на членовите 22,23,24,25,26, и 27 од  Законот за работни односи (,,Службен весник на РМ,, бр. 167/15-пречистен текст, 27/16, 120/18), а во врска со член 22 ст. 1  од Законот за вработените во јавниот сектор (Службен ве...

01/02/2019

Специјализирана обука на тема: „Идентификување на потеклото на пожар-несреќен случај или кривично дело“

Од 28.01.2019-1.2.2019 година, Дирекцијата за заштита и спасување во соработка со Амбасадата на Република Франција во Република Македонија, реализираше специјализирана обука на тема: „Идентификување на потеклото на пожар-несреќен случај или кривично дело„.
На обуката  беа...

01/02/2019

Работилница за меѓуопштинска соработка

Претставник на Дирекцијата за заштита и спасување на ден 29 и 30 .01.2019 учествуваше на Работилница за меѓуопштинска соработка во контекст на управување со ризици на проектот Подобрување на отпорноста кон поплави во Полошкиот регион организиран од страна на УПНД, која се одржа во хотел Gardenia...

31/01/2019

Oбука за Идентификување на потеклото на пожар-несреќен случај или кривично дело

Од 28.01.2019 - 01.02.2019 година, Дирекцијата за заштита и спасување во соработка со Амбасадата на Република Франција во Република Македонија, ја организира обуката „Идентификување на потекло...

28/01/2019

Препораки за однесување на планина во зимски временски услови

Дирекцијата за заштита и спасување поради временските услови, на сите граѓани во Република Македонија им препорачува: -редовно да ја следат временската прогноза пред заминување во туристичките центри или било која друга дестинација; -да не тргнуваат на пат со неисправно возило и без соодветна зим...

25/01/2019

Неопходни мерки согласно ново настанатата временска состојба

Дирекцијата за заштита и спасување со сите Подрачни единици низ Републикава, ја следи ново настаната временска состојба и апелира до сите Градоначалници и единици на Локалната самоуправа да бидат превземени сите неопходни мерки за расчистување на снегот и снежните наноси, со цел нормално одвивање...

25/01/2019

Предлог акции за JАНУАРИ – ФЕВРУАРИ за чист воздух

Сообраќај 

Стимулирање на користење на алтернативен превоз:

• Поставување на дополнителни решетки за паркинг на велосипеди на вработените 

• Организиран превоз до работно место (за почеток врабо...

22/01/2019

Дирекцијата за заштита и спасување успешно ја дислоцира и уништи авионската бомба од Втората светска војна

Согласно процената на пиротехничарите за најбезбедно уништување на неексплодираните убојни средства, авионската бомба во петокот на 18.01.2019 година беше успешно дислоцирана од местото (стар пат с. Батинци) во 14:45 часот. Истата се транспортира на воениот полигон Криволак каде денес беше изврше...

21/01/2019

Неексплодирано убојно средство во центарот на Скопје

На ден 16.1.2019 во 08:45 часот по дојава од страна на МВР пронајдено е неексплодирано убојно средство. Истото е извадено при ископ на земја позади старата Железничка станица од страна на градежна фирма. Од страна на пиротехничар од Дирекцијата за заштита и спасување, направен е увид на лице мест...

17/01/2019

Расчистен патниот правец кон с. Горно Мелничани

По добиената дојава од страна на двајца жители на с. Горно Мелничани, општина Центар Жупа, Подрачното одделение при Дирекцијата за заштита и спасување-Дебар излезе на терен со што направи брза процена и со дадените препораки на Општината патот е расчистен.
Двајцата жители денес на пладне б...

15/01/2019

Исчистен е патниот правец кон село Древеник

Во текот на вчерашниот ден 11.01.2019 исчистен е патниот правец кон село Древеник, со што е обезбедена нормална комуникација на жителите од селото. Чистењето го изврши ЈП Македонија Пат подружница Битола со своја механизација, со помош на РЕК Битола.
Целокупната активност е изведена во коо...

12/01/2019

Отсечени поради голема снежна покривка

Денес, 11.01.2019 год. по дојава од локалните власти бевме известени дека во селото Горно Косоврасти, општина Дебар, мештаните се отсечени поради голема снежна покривка од 80 см. Меѓу жителите имаше две возрасни жени,  кои примаат дијализа веќе долги години. Затоа, ДЗС без размислување прифа...

11/01/2019

Препораки за сите граѓани кои оваа зима ќе одат на планина

Дирекцијата за заштита и спасување поради временските услови, нагла промена на температурата, појава на магла, и слично, на сите граѓани во Република Македонија им препорачува:

  • континуирано да ја следат временската прогноза пред заминување во туристичките центри или било која др...

    10/01/2019

Logo

За нас

Дирекцијата е формирана со законот за заштита и спасување Со работа започна 16.05 2005 година Дирекцијата е самостоен орган на државната управа Настаната е со спојување на цивилната заштита од Министерството за одбрана и инспекцијата за заштита од пожари од Министерството за внатрешни работи

Контакт информации

Адреса: ул. Васко Карангелески бр. 8
Тел.: 02 2 433 384
Факс.: 02 2 433 300
web site: www.dzs.gov.mk
e-mail: dzs@dzs.gov.mk
press@dzs.gov.mk

Останати контакт информации